Tahini jsou pražená sezamová semínka rozemletá na pastu. Loupaná semínka se lehce opraží na pánvi, stačí 2–3 minutky. Pražení je možné vynechat, ale pasta pak bude méně výrazná. Opražená semínka se nechají vychladnout a rozmixují se s trochou oleje v mixéru, nakonec můžeme dochutit špetkou soli. Výsledná pasta má hustou, mastnou a hladkou texturu podobnou přírodnímu arašídovému máslu.

Tahini je běžnou ingrediencí ve středomořské kuchyni a kuchyni na Středním východě, smíchané do dipů jako hummus a baba ganuš (lilek a tahini). Můžete jej také použít k natírání ryb, masa nebo zeleniny. A můžete z něj udělat salátový dresink s dalšími přísadami, jako je jablečný ocet, olivový olej, citronová šťáva a koření.

Tahini, v některých zemích také nazývané tehina či tahina, může vypadat trochu jako arašídové máslo, ale nechutná tak. Tahini není sladké jako většina ořechových másel a ořechová chuť je silná a zemitá a může být trochu hořká.

Tahini má poměrně nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, bílkovin a několika důležitých vitamínů a minerálů.

Sezamová semínka, která tvoří tahini, mohou být malá, ale jsou pevným zdrojem bílkovin, vlákniny, mononenasycených tuků a vitamínů B1 a B2.

Měď je stopový minerál, živina, kterou vaše tělo potřebuje, a tahini ho má dostatek. Měď pomáhá vašemu tělu:

  • absorbovat železo
  • kontrolovat krevní tlak
  • předcházet krevním sraženinám
  • předcházet anémii

Tahini má také selen. Působí jako antioxidant a pomáhá snižovat záněty v těle.

VYZKOUŠEJTE PAPRIKOVÝ HUMMUS

Suroviny

  • 400 g vařené cizrny + 30 ml nálevu
  • 4 polévkové lžíce tahini
  • 0,5 čajová lžička kmínu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 250 g pečených paprik
  • pepř
  • sůl
  • asi 50 ml vody

Postup

Rozkrojené a očištěné papriky vyskládáme vedle sebe na plech, každou potřeme trochou oleje a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Po upečení dozlatova až dočerna vložíme ještě horké do misky, přikryjeme potravinovou fólií nebo vložíme do igelitového sáčku a necháme asi 5 minut spařit. Ještě teplé oloupeme. Cizrnu scedíme a spolu s 30 ml nálevu ji dáme do mixéru. Přidáme tahini, kmín, olej, citronovou šťávu, pečené papriky, vodu, sůl a pepř. Rozmixujeme najemno a v případě potřeby dochutíme kořením nebo bylinkami.

Podáváme s nakrájenou zeleninou, pečivem nebo krekry.

Zdroj:

magazín Kondice