Strava s vysokým obsahem vlákniny, která zahrnuje dostatek ovoce, zeleniny, fazolí, ořechů a celozrnných výrobků bohatých na živiny, může přinést mnoho výhod. Může také pomoci snížit markery zánětu – klíčový faktor mnoha forem artritidy
Souvislost mezi vlákninou a zánětem
Naše tělo potřebuje dva typy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se mísí s vodou a vytváří gel, který zpomaluje trávení. Pomáhá tělu lépe vstřebávat živiny a může také snižovat celkový cholesterol a LDL ("špatný") cholesterol. Tento typ vlákniny najdete v potravinách, jako jsou ořechy, semena, fazole, čočka, ovesné otruby a ječmen. Nerozpustná vláknina pomáhá trávicímu systému pracovat efektivněji. Dodává stolici objem, což pomáhá předcházet zácpě. Nerozpustnou vlákninu můžete získat ze zdrojů, jako je zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny a pšeničné otruby, vysvětluje web Arthrisis.
Několik studií zjistilo, že lidé, kteří se stravují s vysokým obsahem vlákniny, mají nižší hladinu C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. CRP je marker zánětu, který je spojován s nemocemi, jako je revmatoidní artritida (RA), srdeční choroby a cukrovka. Strava bohatá na vlákninu může částečně pomoci snížit zánět tím, že snižuje tělesnou hmotnost. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny také vyživují prospěšné bakterie žijící ve střevech, které pak uvolňují látky, jež pomáhají snižovat hladinu zánětu v celém těle.
Co byste měli jíst a čemu se vyhnout
Změna stravy může v mnoha případech pomoci zvládnout krátkodobý i dlouhodobý zánět, ačkoli její účinnost jako nástroje léčby závisí na celkovém zdravotním stavu člověka a příčinách zánětu.
Potraviny, které je vhodné jíst podle Medical News Today:
Protizánětlivá strava by měla kombinovat různé potraviny, které: jsou bohaté na živiny, poskytují řadu antioxidantů, obsahují zdraví prospěšné tuky a dostatek vlkániny.
Mezi potraviny, které mohou pomoci zvládnout zánět, patří:
- tučné ryby, jako je tuňák a losos
- ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny, jahody a třešně
- zelenina, včetně kapusty, špenátu a brokolice
- fazole
- ořechy a semínka
- olivy a olivový olej
- vláknina
- syrová nebo mírně tepelně upravená zelenina
- luštěniny, například čočka
- koření, jako je zázvor a kurkuma";i:10;s:23:"probiotika a prebiotika";i:11;s:15:"bylinkvé čaje
Těmto potravinám se vyhněte:
- zpracované potraviny
- potraviny s přidaným cukrem nebo solí
- nezdravé oleje
- zpracované sacharidy, které jsou obsaženy v bílém chlebu, bílých těstovinách a mnoha pekařských výrobcích
- zpracované pochutiny, jako jsou chipsy a krekry
- předpřipravené dezerty, jako jsou sušenky, cukrovinky a zmrzlina
- nadměrné množství alkoholu