Strava s vysokým obsahem vlákniny, která zahrnuje dostatek ovoce, zeleniny, fazolí, ořechů a celozrnných výrobků bohatých na živiny, může přinést mnoho výhod. Může také pomoci snížit markery zánětu – klíčový faktor mnoha forem artritidy

Souvislost mezi vlákninou a zánětem

Naše tělo potřebuje dva typy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se mísí s vodou a vytváří gel, který zpomaluje trávení. Pomáhá tělu lépe vstřebávat živiny a může také snižovat celkový cholesterol a LDL ("špatný") cholesterol. Tento typ vlákniny najdete v potravinách, jako jsou ořechy, semena, fazole, čočka, ovesné otruby a ječmen. Nerozpustná vláknina pomáhá trávicímu systému pracovat efektivněji. Dodává stolici objem, což pomáhá předcházet zácpě. Nerozpustnou vlákninu můžete získat ze zdrojů, jako je zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny a pšeničné otruby, vysvětluje web Arthrisis.

Několik studií zjistilo, že lidé, kteří se stravují s vysokým obsahem vlákniny, mají nižší hladinu C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. CRP je marker zánětu, který je spojován s nemocemi, jako je revmatoidní artritida (RA), srdeční choroby a cukrovka. Strava bohatá na vlákninu může částečně pomoci snížit zánět tím, že snižuje tělesnou hmotnost. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny také vyživují prospěšné bakterie žijící ve střevech, které pak uvolňují látky, jež pomáhají snižovat hladinu zánětu v celém těle.

Zdroj: Youtube

Co byste měli jíst a čemu se vyhnout

Změna stravy může v mnoha případech pomoci zvládnout krátkodobý i dlouhodobý zánět, ačkoli její účinnost jako nástroje léčby závisí na celkovém zdravotním stavu člověka a příčinách zánětu.

Potraviny, které je vhodné jíst podle Medical News Today:

Protizánětlivá strava by měla kombinovat různé potraviny, které: jsou bohaté na živiny, poskytují řadu antioxidantů, obsahují zdraví prospěšné tuky a dostatek vlkániny.

Mezi potraviny, které mohou pomoci zvládnout zánět, patří:

  • tučné ryby, jako je tuňák a losos
  • ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny, jahody a třešně
  • zelenina, včetně kapusty, špenátu a brokolice
  • fazole
  • ořechy a semínka
  • olivy a olivový olej
  • vláknina
  • syrová nebo mírně tepelně upravená zelenina
  • luštěniny, například čočka
  • koření, jako je zázvor a kurkuma";i:10;s:23:"probiotika a prebiotika";i:11;s:15:"bylinkvé čaje

Těmto potravinám se vyhněte:

  • zpracované potraviny
  • potraviny s přidaným cukrem nebo solí
  • nezdravé oleje
  • zpracované sacharidy, které jsou obsaženy v bílém chlebu, bílých těstovinách a mnoha pekařských výrobcích
  • zpracované pochutiny, jako jsou chipsy a krekry
  • předpřipravené dezerty, jako jsou sušenky, cukrovinky a zmrzlina
  • nadměrné množství alkoholu

Zdroj: Výzkum, Arthrisis, Studie