Premium obsah

Začněte jíst skutečné jídlo a zhubnete. Tady máte rady, jak na to

Začněte jíst skutečné jídlo a zhubnete. Tady máte rady, jak na to
Štíhlá linie není dílem light potravin, ale skutečného jídla. Čím čerstvější a průmyslově méně zpracované potraviny budete jíst, tím lépe se budete cítit. Jak je poznat?

1.

Dokázala byste potravinu při troše snahy vyrobit sama?

Nechceme po vás, abyste si doma stloukala máslo a vyráběla sýr. Jde jen o to, abyste se zamyslela nad mírou průmyslového zpracování toho, co si dáváte do košíku. Pokud dojdete k závěru, že se potravina v domácích podmínkách vyrobit rozhodně nedá, pak ji raději nechte v regálu. U některých potravin navíc přijdete na to, že vám její domácí verze ušetří peníze i zdraví. A rozdíl poznáte i na chuti.

2.

Kolik přídatných látek najdete na etiketě?

Průmyslově zpracované potravinářské výrobky postrádají mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou kvalitní tuky, pomalu se štěpící sacharidy, základní vitaminy a minerály, vláknina, probiotika a polyfenoly... Zato obsahují ohromné množství konzervantů, barviv, ochucovadel, stabilizátorů, emulgátorů a dalších syntetických přísad, které našemu zdraví rozhodně nesvědčí. Proto se jim vyhněte. Přídatné látky musí být vždy uvedeny na obale potraviny, a to buď celým názvem, nebo číselným kódem. Jejich seznam najdete na webových stránkách www.bezpecnostpotravin.cz.

3.

Jakou pozici má na etiketě cukr?

Pořadí ingrediencí na etiketě odpovídá množství dané ingredience v produktu. Je-li na prvním, druhém nebo třetím místě cukr, neměla byste výrobek kupovat. Na pozoru se mějte také před glukózo-fruktózovým sirupem, glukózou, fruktózou, koncentrovaným kukuřičným sirupem (high-fructose corn syrup) a umělými sladidly. Ani ty totiž vašemu tělu, potažmo linii rozhodně neprospívají.

4.

Jaká je doba expirace?

Skutečné jídlo je ‚živé‘, a proto časem zplesniví – o konec jeho existence se postarají bakterie a plísně. Stane se to veškeré zelenině, ovoci, jogurtu, chlebu, šunce, rostlinnému i kravskému mléku. Čím více je jídlo průmyslově zpracované, tím déle vydrží na polici supermarketu. To je výhodné pro prodejce, méně již pro strávníka.

Sledujte proto dobu expirace. Je-li delší než měsíc, s největší pravděpodobností potravině chybí čerstvost a s ní i řada živin. Zato obsahuje konzervanty, stabilizátory a další látky, které zajistí, že potravina dlouho nezmění chuť ani konzistenci. Existují ale výjimky, jako jsou med nebo miso, které vydrží i roky a cenné živiny si uchovají díky svým přirozeným konzervačním schopnostem. Delší expiraci mají třeba i syrové ořechy či semínka. Za čerstvé jsou považovány do další sklizně, vydrží tedy přesně rok.

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.