Matcha není obyčejný čaj. Už jen proto, že má podobu zeleného prášku, který se ve vodě nelouhuje, ale rozpouští. Jinak se také pěstuje – pár týdnů před tím, než je čas na sklizeň, se celá čajová plantáž zastíní. Díky tomu matcha získává své jedinečné vlastnosti – začne produkovat násobně víc zeleného barviva chlorofylu a spolu s tím narůstá i množství zdraví prospěšných látek. Matcha je bohatá na vitaminy A, C a E, na zinek, železo, vápník a draslík a také na takzvané katechiny, které mají neobyčejně silné antioxidační vlastnosti.

Z toho všeho může těžit i vaše pokožka. Matcha zlepší její regenerační schopnosti, eliminuje škody způsobené slunečním zářením, zklidní podráždění, napomůže hojení, podpoří tvorbu kolagenových a elastinových vláken a celkově zpomalí proces stárnutí. Navíc může mít pozitivní vliv i na stav některých kožních nemocí. Ukazuje se také, že je skvělou ingrediencí pro zatěžovanou městskou pleť.

Nejvýraznější efekt má pití samotného čaje (prášek rozmíchejte ve vodě s teplotou do 65 °C nebo studené vodě či mléce). Od věci ale rozhodně není ani kosmetika s jeho obsahem – budete tak mít jistotu, že antioxidanty a další účinné látky doputovaly až ke kožním buňkám.

Vyzkoušejte matcha crunchy bars

INGREDIENCE

  • 50 g burizony
  • 100 g pistachio supercream
  • Špetka matchy
  • 25 g čekankový sirup
  • 100 g čokoláda

POSTUP

Burizony smícháme s pistáciovým máslem, špetkou matcha prášku a sirupem.

Hmotu namačkáme na dno krabičky vyložené papírem na pečení.

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a nalijeme ji na Pistáciovou hmotu.

Poté dáme do lednice vychladit.

Dobrou chuť!

Zdroj:

magazín Kondice 10/2021