Salát z grilu
Papriky, cukety, lilek nakrájím na kousky, zakápnu olejem a zasypu kvalitní kořenicí směsí. Asi hodinu je nechám odležet a pak je zprudka opeču na grilu a promíchám se štědrou dávkou olivového oleje a čerstvých bylinek. Salát je daleko sytější než nakrájené zelené listy, obzvlášť když k němu přidám ještě kus grilovaného hovězího pupku nebo sýru halloumi.
Vařte podle slavných receptů
Časem jsem došla k volnému salátovému experimentování podle toho, co zrovna lednice dá. Přišla jsem ale na to, že stejně kupuju pořád dokola tu samou zeleninu. A tak jsem se vrátila ‚ke kořenům‘ – k těm nejslavnějším receptům na saláty, jako jsou waldorf, caesar, nicoise, coleslaw, tzatziki… Na legendy se totiž nesmí zapomínat.
Do sklenice
Veškerou nakrájenou zeleninu, bílkoviny, sacharidovou vložku dávám do sklenice tak, aby se vytvořily barevné vrstvy. Není to o nic větší práce než zeleninu promíchat v salátové míse, ale budete mít pocit, že jíte úplně něco nového.
Nebojte se experimentovat
Salát extrémně změní chuť v závislosti na dresingu. Zkuste svou běžnou porci rozdělit do tří malých misek a ke každé připravit dresing na stejném základu, jen jinak dochucený. Například zakysaná smetana s olivovým olejem doplněná o dijonskou hořčici chutná úplně jinak než dochucená uzenou paprikou či bylinkami ze zahrádky.
Extra tipy:
Na čerstvý salát použijte růžovou himálajskou sůl Zkuste k zelenině přidat ovoce – třeba hroznové víno nebo granátové jablko Salát zpestří nakládaná zelenina i superzdravé fermentované kimchi Dresingem zalijte zeleninu až těsně před podáváním, aby nezavadla
Salát s quinoou
Uvařte quinou podle návodu na obalu. Tři minuty na páře připravujte brokolici. Navrstvěte do sklenice vychladlou quinou, brokolici, nakrájenou žlutou papriku, rajčata a salát. Dresing umíchejte z citronu, olivového oleje, soli, pepře a hrubozrnné hořčice v poměru dle vlastní chuti. Protože jde o nepříliš výrazné chutě, dresing dodá salátu říz. Pokud nebudete jídlo konzumovat hned, ale sklenici si ponesete do práce, připravte zálivku zvlášť. Dobře poslouží například malé skleničky od džemu. Quinou můžete vyměnit za oblíbené obiloviny či luštěniny. Vytvoříte tím nepřeberné množství salátových variací.