Kávu se sójovým či mandlovým mlékem si v posledních letech objednává stále více lidí. Někoho k tomu vedou etické, jiného zdravotní důvody. A řada lidí chce prostě jen vyzkoušet něco nového.

Počet konzumentů rostlinných mlék každopádně narůstá. Odborníci se shodují, že až 90 % dětských potravinových alergií se týká kravského mléka (následují vajíčka, buráky, ryby a pšenice). A stejně tak se k rostlinným mlékům uchylují lidé s intolerancí na laktózu.

Kromě obsahu makroživin samozřejmě stojí za pozornost také podíl minerálů. Díky nedávno provedené analýze odborníci zjistili, že:

  • sójové mléko má z analyzovaných rostlinných mlék nejvyšší podíl hořčíku
  • v hrachovém mléce najdete nejvíce fosforu, zinku a selenu, přičemž těchto minerálů obsahuje více než mléko kravské

Když budete vybírat rostlinné mléko, měli byste vědět:

Sójové mléko obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, vůbec žádný cholesterol a jen málo nasycených tuků. Můžete ho považovat za kvalitní zdroj železa a draslíku, současně je ale sója poměrně běžný alergen, takže rozhodně nebude vyhovovat každému. Výživovým profilem se každopádně nejvíce podobá kravskému.

Mandlové mléko je méně kalorické než kravské, což je důležitý aspekt pro ty, kteří se snaží zhubnout. je cenným zdrojem vitaminu E a některé druhy bývají obohaceny o vápník a vitamin A a D.

Rýžové mléko je poměrně kalorické a obsahuje hodně sacharidů, pokud si hlídáte příjem kalorií, pak pro vás není ideální volbou. Vhodné ale bývá pro alergiky, protože po něm mohou sáhnout ti, kteří mají alergii na kravské mléko, sóju i ořechy.

Ovesné mléko obsahuje v 250 ml polovinu denní doporučené dávky vitaminu B12, 25 % DDD vápníku a 20 % DDD fosforu, vitaminu A a D. V porovnání s mandlovým, sójovým a kravským mlékem má více kalorií, sacharidů i vlákniny, což je samozřejmě třeba zvážit, pokud držíte dietu. Na druhou stranu na sebe rozpustná vláknina z ovesného mléka váže vodu, vytváří gel, který zpomaluje trávení a prodlužuje pocit nasycení.

Kokosové mléko je z 93 % tvořeno tuky, včetně těch nasycených, jedná se ale z velké míry o tzv. triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT oleje), které mají prokazatelné příznivý vliv na hubnutí (mimo jiné potlačují chuť k jídlu) a činnost metabolismu.

Vždy vybírejte rostlinné mléko neslazené, slazené varianty obsahují poměrně hodně přidaných cukrů.

Před použitím rostlinná mléka v nádobě dobře promíchejte, dole se často ukládá sediment s vysokým podílem živin (zejména vápníku).

Svou volbu postavte především na zdravotních aspektech, dále se můžete řídit obsahem kalorií a makroživin v návaznosti na skladbu jídelníčku. A v neposlední řadě samozřejmě přichází ke slovu i obsah mikroživin, přičemž není třeba se obávat, že by rostlinná mléka nebyla kvalitním zdrojem těchto - pro zdraví přínosných - látek.

Zdroje:
health.harvard.edu/allergies/food-allergies-and-food-intolerances
https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2022/august/completing-the-micronutrient-picture-for-plant-based-milk-alternatives.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8696422/