Co je terapie chladem neboli otužování?

Otužování osobně vnímám jako jednu z nejefektivnějších metod podpory celkové odolnosti organismu. Obvykle pojmem otužování rozumíme buď sprchování studenou vodou či pobyt ve studené vodě. Mezi otužovací metody však patří také otužování vzduchem, tedy aktivní pobyt na chladivém vzduchu v menší vrstvě oblečení než je obvyklé. Nejpopulárnější a nejrozšířenější metodou terapie chladem posledních let je však pobyt v ledové vodě. Vyplývá to ze skutečnosti, že voda odvádí při styku s tělem teplo více než dvacetkrát rychleji než vzduch. Tedy tato forma otužování je časově efektivnější.

Jak otužování podporuje vaše zdraví?

Otužování činí organismus odolnějším vůči stresorům, zátěži a výkyvům ze stability, tělo i mysl jsou výkonnější a stabilnější. Celkově terapie chladem podporuje imunitní systém, pomáhá při prevenci proti běžným nemocem z nachlazení a snižuje rizika spojená s chronickými, tzv. civilizačními nemocemi.

1. Podpora krevního oběhu

a. lepší okysličení orgánů, jejich stimulace a celková podpora regenerace

b. prokrvení pokožky a tedy mladistvější vzhled

2. Podpora lymfatického oběhu

a. efektivnější odplavování toxinů

b. podpora imunitního systému

3. Lepší schopnost soustředění a činorodost díky produkci noradrenalinu, který se dle studií zvyšuje až o 200%-300%

4. Více radosti a nadšení do života díky zvýšené produkci dopaminu.

5. Prevence deprese a úzkostných stavů díky zvýšené citlivosti organismu na endorfiny, hormony štěstí.

6. Efektivnější metabolismus a lepší trávení díky zvýšené činnosti mitochondrií v buňkách.

7. Snížení zatížení chronickým zánětem a tedy prevence civilizačních chorob

Lepší termoregulace – lepší adaptace organismu na změny teploty
Přísun energie a celková vitalita – aktivní pobyt v chladném prostředí pomáhá rozproudit v těle energii
Narůstající důvěra ve vlastní tělo a jeho schopnosti, důvěra v sebe sama.

Otužování je výzva na celý život

Pokud si myslíte, že chlad vnímají pouze začátečníci a letití otužilci si rozdílu v teplotách ani nepovšimnou, vyvedu vás z omylu. Ledová voda je prostě ledová, i otřelý „tuleň“ chlad vnímá. Dokonce i po mnoha letech. Já osobně se otužuji asi čtyři roky a vždy, když otočím kohoutek sprchy nejvíce vpravo anebo se nořím do studené řeky, vím o tom.

Stres jako spolehlivý průvodce terapií chladem

Co je při otužování hybnou pákou celého zocelování organismu? Na posílení obranyschopnosti a odolnosti organismu včetně jeho mentální a psychické složky má klíčový vliv velmi vědomě dávkovaná stresová zátěž představovaná v tomto případě extrémním chladem, který je mimo běžnou komfortní zónu daného organismu. Právě ve chvíli, kdy je organismus vystaven mimořádným podmínkám a nečekané zátěži, tedy stresorům, iniciuje v sobě takové obranné mechanismy, které mají za cíl zachování homeostázy, vnitřní rovnováhy organismu, a zabránění poškození anebo smrti. Stres nemusí být vždy nutně negativního charakteru. Dokonce i Mudr. Jan Vojáček hovoří o tzv. eustresu, tedy stresu s pozitivními a účinky a distresu – s negativními dopady na náš organismus. Jediný rozdíl mezi těmito dvěma spočívá v dávce.

Krok mimo komfort aneb za vším hledej hormezi

Hormetický efekt nebo hormetická reakce je pojem označující pozitivní reakci organismu na látky které však ve větším množství přivodí vážná poškození. Velmi důležité je tedy vědomé a přiměřené dávkování.

„Rozdíl mezi lékem a jedem spočívá v dávce“.

Podstatou hormeze je vícero biochemických mechanismů organismu, například adaptace. Při nízké míře zátěže je poškození organismu minimální, zároveň však dochází ke spuštění takové odpovědi na stresor – hormetické reakci - která zvyšuje odolnost organismu a opravuje jeho poškozené části. Schopnost organismu vyvinout adekvátní odpověď na stresor při krátkodobém vystavení se stresové zátěži, chrání následně organismus po delší dobu a také před mnoha dalšími druhy zátěže. Zjednodušeně, organismus trénovaný přiměřenou a pravidelnou stresovou zátěží tak může být v mnohem lepším stavu než organismus osvobozen od jakékoliv zátěže.

Mohlo by vás zajímat:

Zdroj: Youtube

Udělat vědomý krok mimo komfortní zónu se dlouhodobě vyplácí, i když se nám přirozeně nechce. Žijeme v dostatku, hojnosti, v teple a máme co jíst, aniž bychom byli nuceni čelit napadení šelmou při lovu potravy. Vědomé vystavování se chladu je jednou z možností jak si komfort nabourat a připomenout svému tělu, jak obrovský potenciál má. Bez výzev přichází stagnace. A stagnaci ve zdraví si nikdo nepřeje.

Zdroje:

Osobní a profesní praxe v oblasti práce s tělem, myslí a biohackingu autorky článku: www.light-soul.eu

Moravčíková Hana, Ice Apprentice, Six days with Wim Hof, v Bratislavě, Plejády, 2017, ISBN 9-788089-801053

Pro Kondici: Lucie Vybíral Pastrňáková, říjen 2022