Hodně se píše o tom, že přejít na bezlepkovou dietu, když nemáte nejmenší problém s trávením lepku, je zbytečné, v některých případech dokonce i rizikové. Zaměřme se ale tentokrát na případy lidí, kteří s lepkem problém mají, ale nevědí o tom a svoje potíže příliš neřeší či ignorují.
Jedním z nich byla donedávna i osmadvacetiletá Markéta, pro kterou je sport nedílnou součástí života. Zhruba před rokem ale zaznamenala výkonnostní pokles, bojovala s nadměrnou únavou a vleklými střevními potížemi. Přitvrdila v tréninku, zvýšila příjem kofeinu a zkusila různé diety, trávicí enzymy v tabletách atd. Ve výsledku jí někdy bylo líp a jindy hůř, ale vlastně se dlouhodobě vůbec necítila ve své kůži a často ji bolely klouby. V rámci pravidelné preventivní prohlídky se zmínila svojí praktické lékařce, že jí občas bývá špatně a má problém s výkonností ve sportu, což jako závodnice v crossfitu nenese vůbec dobře. Doktorka jí nechala provést testy na celiakii a alergii na lepek. Vzápětí obdržela u obou negativní výsledek, ale to ji úplně neuklidnilo. Pátrala dál. Konečná diagnóza následně zněla: neceliakální senzitivita na lepek (NCGS). Markétě bylo doporučeno, aby na několik týdnů lepek zcela vyřadila a pak metodou pokusů a omylů vyzkoušela, zda některé zdroje lepku v určitých podobách její organismus snese. Byl to běh na dlouhou trať plný slepých uliček, ale dnes už se Markéta zase cítí plná života, náročné tréninky zvládá s obvyklým nasazením a trávicí obtíže spolu s obtěžující únavou jsou konečně minulostí.
Že vám tenhle příběh něco připomíná? Tak trochu se v něm poznáváte, jen vám chybí ten happyend? Pak bude asi nejlepší, když nejdřív absolvujete…
Seznámení s lepkem
Nikdy není na škodu znát aspoň stručný příběh o lepku. Lepek je kombinací dvou aminokyselin – gliadinu a gluteninu, a je to právě on, který pečivu dodává požadovanou vláčnost a pórovitou strukturu. Není tedy jednoznačně špatný, pokud ho vaše tělo zvládne adekvátně strávit. Co když ale…
Nejste s lepkem kamarádi?
Podle odborníků u nás připadá na 200–250 lidí vždy jeden trpící tzv. celiakií. V rámci České republiky tak mluvíme o 40–50 tisících pacientů. A je tu i překvapivě vysoké množství těch, kteří celiakii mají, ovšem nevědí o tom.
U lidí s celiakií je imunitní systém atakován nestrávenými lepkovými bílkovinami. Do akce se dostávají protilátky, které následně znemožňují absorpci živin z tenkého střeva. Současně dochází ke vzniku zánětlivých procesů ve střevě. Vše je završeno nepříjemnou bolestí a diskomfortem. Postižení lidé popisují až 300 nejrůznějších symptomů – převážně jde o nevolnosti, bolesti břicha, nadýmání a nadměrnou únavu.
Klasická celiakie ovšem není tak častá. Mnohem více se setkáváme v návaznosti na lepek s již zmíněnou neceliakální senzitivitou na lepek (NCGS). Podle řady odborníků se vyskytuje v populaci ve větší míře než celiakie, začíná se projevovat většinou až ve středním věku, a to spíše u žen než u mužů. Velmi často se týká lidí, kteří se potýkají s nějakou jinou potravinovou intolerancí. Lidé s NCGS trpí kromě trávicích obtíží také často bolestmi hlavy, nadměrnou únavou, nervozitou, bolestmi kloubů, či dokonce sníženou citlivostí končetin. Příznaky mohou přetrvávat několik hodin nebo i dnů po konzumaci lepku.
Diagnostika NCGS není vůbec snadná, standardní testy často vykazují neprůkazné výsledky. V podstatě je třeba nejprve vyloučit alergii na lepek a celiakii. To spadá plně do rukou lékaře. Co se týče příznaků, které může posoudit pacient, pak obvykle platí, že u NCGS bývají projevy spíše mírné až středně výrazné, zatímco v případě celiakie i alergie na lepek můžete očekávat širokou škálu symptomů od lehkých až po život ohrožující. Potíže se u NCGS objevují v řádech hodin až dnů po konzumaci jídla. V případě celiakie jsou to dny, někdy dokonce až týdny. U alergie na lepek mluvíme v řádech minut, maximálně hodin, kdy začne být dotyčnému špatně.
A co se týče terapie, obtíže vymizí po vysazení lepku z jídelníčku. Na rozdíl od dvou výše zmíněných diagnóz ale často není nutné dodržovat striktní bezlepkovou dietu doživotně. Při NCGS můžete mít problémy pouze s určitými druhy lepkových potravin, případně jste přecitlivělí jen na některá jídla. Po určité době (je vždy dobré být pod dohledem lékaře a zkušeného nutričního terapeuta) dává tedy smysl metodou pokusů a omylů zařadit určité potraviny a snažit se zjistit, které z nich způsobují problémy a které naopak konzumovat můžete.
Jak na to? Pečlivě si zapisujte, která jídla jste zařadili, kolik a kdy čeho jíte (k obědu, svačině, před tréninkem a po něm). Potom hlídejte, jak se cítíte několik hodin i dnů po jídle. Postupem času byste měli odhalit příčinu svých problémů.
Jestliže máte podezření na NCGS a je pro vás příliš náročné přejít rovnou na bezlepkovou stravu, zkuste omezit množství konzumovaných lepkových potravin na polovinu. Často i taková změna přinese pozitivní výsledky. Důležité je také načasování. Objevují se příznaky před tréninkem nebo po něm? U lidí s NCGS může vyšší dávka lepku v době kolem tréninku zhoršit případné potíže, a to jak trávicí, tak nástup únavy.
Každopádně patří zvážení jakýchkoli střevních a s nimi spojených obtíží do rukou odborného lékaře. Vaše problémy mohou, ale nemusejí souviset s lepkem.
Včasná a správná diagnóza je spolu s vhodnou terapií a disciplinovaností pacienta základním předpokladem zlepšení stavu.
Zdroje: