Jakmile se cukr v nápoji dostane do jater, může se přeměnit na tuk, který se ukládá v jaterních buňkách. To může časem vést k tukovému onemocnění jater, které může, pokud se nezlepší, způsobit těžké jizvení jater, známé také jako cirhóza. A ta může být potenciálně život ohrožující, vysvětluje web Health.
Ztukovatění jater je záludné
To mnoho lidí překvapí - že mohou dostat cirhózu, i když třeba nikdy nepijí alkohol nebo ho pijí jen zřídka. I pouhý jeden sladký nápoj denně může po pěti až sedmi letech vést k ztukovatění jater, což vás učiní náchylnými k srdečním chorobám a cukrovce a zároveň zvýší riziko rakoviny tlustého střeva, slinivky a jícnu.
Za posledních 20 let se počet transplantací jater z důvodu nealkoholické tukové jaterní cirhózy zvýšil z 5,3 % na 23 %. To je docela velký nárůst. Mezi příznaky, že s vašimi játry není něco v pořádku, patří nevolnost, ztráta chuti k jídlu a nedostatek energie. Také vás mohou bolet žíly.
Ztukovatění jater je vratné a léčitelné. Vyžaduje změnu životního stylu včetně zvýšené fyzické aktivity, důsledné zdravé stravy, cvičení a snížení hmotnosti.
Pokud vypijete jeden sladký nápoj jednou týdně, bude to pro vaše játra v pořádku. Kolik je tedy moc? Jak uvádí The Daily Telegraph, dva nealkoholické nápoje denně (dvě sklenice) mohou vést k dlouhodobému poškození jater. Vhodnější je dietní nápoj, ale nejlepší volbou je voda. Vaše tělo tvoří ze 70 % voda, proto je důležité pít hodně vody.
Ztukovatění jater je velice závažné jaterní onemocnění, jehož výskyt se v České republice stále zvyšuje. Na stavu jater se kromě životosprávy podepisuje i fakt, že o nemoci mnoho lidí neví a příznaky se projeví až v pozdním stadiu onemocnění. Játra jsou tak v České republice druhým nejčastěji transplantovaným orgánem. Abychom svá játra před nemocí uchránili, je zcela zásadní udržovat si optimální váhu, pohybovat se a dávat si pozor na potraviny a nápoje, které jsou součástí našeho běžného jídelníčku.
Zdroj: The Daily Telegraph, Health, Studie