Sušenky, jogurty, sladké pečivo, cereálie, pudinky, limonády nebo čokoládové tyčinky. U těchto potravin se čím dál častěji můžeme setkat i s jejich light verzí (nebo také označením „diet“ či „cukr free“), která namísto cukru obsahuje právě umělá sladidla. Mezi nejčastější chemicky vyrobené náhražky cukru patří aspartam, sacharin, sukralóza nebo xylitol. Jejich výrobci se snaží přesvědčit spotřebitele k nákupu tvrzením, že tyto potraviny chutnají skvěle a navíc jsou zdravější, protože po jejich konzumaci přeci neztloustneme.Zní to téměř idylicky, ale je tomu skutečně tak?

O bezpečnosti rozhodují vědci

O spojení umělých sladidel (a dalších přídatných látkách v potravinách, takzvaných „éček“ ) a jejich nežádoucích účinků na naše tělo jste už určitě slyšeli. Nejčastěji se zmiňují v souvislosti s rakovinou tlustého střeva, rozvinutím cukrovky, hyperkativity u dětí (ADHD) a podobně. Pravdou je, že v Evropské unii prochází všechna umělá sladidla kontrolou jejich zdravotní nezávadnosti.Po posouzení stanovuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) takzvanou přijatelnou denní dávku, která udává množství sladidla, bezpečné pro naši každodenní konzumaci. Umělá sladidla samozřejmě prošla několika vědeckými studiemi, které posuzovaly mimo jiné i jejich vliv na výskyt rakoviny. Vědečtí experti ale nenašli žádné důkazy, které by potvrzovali, že umělá sladidla jako je aspartam vedou k možné karcinogenitě.

Pozor na mixování umělých sladidel

Na druhou stranu s sebou stále nesou celou řadu odpůrců z řad odborníků na výživu. Těm vadí především fakt, že zatímco většinu živin absorbuje tenké střevo, u chemických sladidel je tomu jinak. Ty putují rovnou do tlustého střeva, kde sídlí většina střevních bakterií a právě tam páchají zřejmě ty největší škody. Někteří vědci se domnívají, že střevní bakterie reagují na sladidla tak, že produkují chemikálie, které vyvolávají v těle zánětlivé procesy. Varují i před možným nevhodným kombinováním potravin s použitými „éčky“, jak se umělá sladidla na obalech potravin běžně označují.

„Víme pramálo o tom, jak nakládá lidský organismus s chemicky vyrobenými sladidly. Jejich dlouhodobé a především kombinované užívání není z hlediska zdravotní bezpečnosti dostatečně ověřeno. Postupně přibývá studií, které zjišťují, že příjem potravin s umělými sladidly vede ke stejnému, nebo dokonce ještě většímu nárůstu hmotnosti než srovnatelný příjem potravin slazených cukry,“ popisuje na svém webu specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Podle ní je vhodnější vždy upřednostnit přirozené potraviny, a proto považuje i řepný cukr v malé míře za menší zlo než jakékoliv chemické sladidlo. Mnoho doktorů farmacie také nedoporučuje, aby umělá sladidla používaly těhotné ženy nebo děti.

Chuť na sladké po aspartamu nepřejde

Mínusem umělých sladidel je, že přestože chutnají sladce, organismus zřejmě ošálit nedovedou a chuť po sladkém můžou naopak zvýšit, stejně jako návaly vlčího hladu.

„Pokud zkonzumujete něco, co sladce chutná, mozek očekává přísun cukru. Začne tedy do krve uvolňovat inzulin, který snižuje hladinu glukózy v krvi. Pokud ale místo klasického cukru přijmete umělá sladidla s nula kaloriemi, tělo se začne cítit podvedené a mozek začne uvolňovat hormony, které vyvolávají hlad. Stimulují vaše chuťové buňky, jdou do mozku, ovlivňují vaše hormony a zpomalují metabolismus,“ tvrdí americký lékař a ředitel Centra funkční medicíny v Clevelandu Mark Hyman.

Jak tedy s těmito informacemi naložit? Je skutečně lepší dopřát si potraviny obsahující sacharózu než si dát čokoládovou tyčinku s nula kaloriemi? Řešením by i tady mohlo být pravidlo, že jíst se má všechno, ale s mírou. Jestliže vás trápí nadváha a chcete shodit nějaké to kilo, určitě není na škodu dopřát si místo klasické limonády její zero verzi s umělými sladidly a snížit tak celkový obsah kalorií ve stravě. Pravidelné pití několika plechovek (nebo dokonce lahví!) dietních nápojů s umělými sladidly denně vám ale můžou ve vašem střevním mikrobiomu nadělat nepěknou paseku!

Ideální proto je snažit se eliminovat chuť na sladké tím, že budete mít dostatečně vyvážený jídelníček a budete jíst pravidelně. Pokud si včas dáte oběd, v němž nebudou chybět kvalitní bílkoviny, ale i sacharidy, věřte tomu, že vás ihned nepřepadne chuť na dezert, ať už si ho dáte v klasické podobě nebo v jeho odlehčené verzi.

Zdroj:

www.ceskeinfografiky.cz

www.institutmodernivyzivy.cz

www.bezpecnostpotravin.cz

www.margit.cz