"Příliš mnoho cukru v těle umožňuje bakteriím nebo virům mnohem větší množení. Proto mají například diabetici více infekcí," řekl serveru CNET doktor Michael Roizen, doktor medicíny a provozní ředitel Clevelandské kliniky.

Cukr ovlivňuje váš imunitní systém

Kromě toho, že je cukr příčinou dalších chronických zdravotních potíží, jako je cukrovka a srdeční choroby, ovlivňuje konzumace cukru schopnost vašeho těla bojovat s viry nebo jinými infekcemi v těle. Víte, že vaše tělo potřebuje určité buňky k boji proti infekcím? Bílé krvinky, známé také jako "buňky zabijáci", jsou konzumací cukru velmi ovlivněny. Náš imunitní systém je první obrannou linií proti mikrobům, které nám mohou ublížit. Když škodlivé mikroby uniknou bariérám, jako je kůže, žaludeční kyselina nebo sliznice, další obrannou linií, kterou máme, jsou bílé krvinky. Tyto buňky mikroby požírají, a tím je ničí.

Jak zmiňuje Dr. Roizen, cukr brzdí imunitní systém, protože podle studie nejsou bílé krvinky schopny vykonávat svou práci a ničit špatné bakterie nebo viry tak dobře, jako když někdo cukr nejí. Studie přímo uvádí: „Vhodné množství glukózy je však pro imunitní systém nepostradatelné, ale její zvýšené množství vede k nadměrné produkci prozánětlivých cytokinů.“

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že cukr je pro naše tělo nezbytnou součástí. Glukóza, jednoduchý cukr, je zdrojem energie, kterou naše buňky potřebují ke svému fungování. Příliš mnoho cukru nám však neprospívá, a proto musíme věnovat pozornost zdrojům, ze kterých ho získáváme. Většina z nás sice ví, že konzumace sladkostí a jiných sladkostí škodí našim zubům, ale konzumace potravin s vysokou hustotou rafinovaných sacharidů nebo přímo konzumace zpracovaného cukru může být škodlivá pro náš imunitní systém.

Zdroj: Youtube

Cukr způsobuje zánět

V posledních letech, kdy stále více vědců zkoumalo vztah mezi stravou s vysokým obsahem cukrů a zánětem, lékaři zjistili, že nadměrný příjem cukrů úzce souvisí s rozvojem chronického zánětu a autoimunitních onemocnění, například se může jednat o revmatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu nebo zánět střev. Autoimunitní onemocnění je běžná porucha způsobená útokem imunitního systému na vlastní normální tkáně. Podle výzkumu, cukry ve stravě a smíšené zpracované potraviny mohou být klíčovým faktorem vedoucím ke vzniku a zhoršení zánětu.

Výsledky výzkumu potvrzuje i český imunolog prof. Jakub Abramson (Téma 16/2023). „Cukr způsobuje zánět, tlumí funkcí fagocytů („žravé“ buňky, jež v místě zánětu požírají potencionálně nebezpečné organismy.) Ten efekt je téměř okamžitý, už několik minut či hodin po požití cukru se snižuje bojeschopnost těchto buněk,“ říká Abramson a dodává, že „cukr je velmi sladký, pomalý zabiják.“

Přirozený cukr se záněty nesouvisí

Je důležité si uvědomit, že je rozdíl mezi přidaným a přírodním cukrem. Přidaný cukr je odstraněn ze svého původního zdroje a přidává se do potravin a nápojů, aby sloužil jako sladidlo nebo prodloužil trvanlivost. Přidaný cukr se vyskytuje především ve zpracovaných potravinách a nápojích, ačkoli stolní cukr je také považován za přidaný cukr.

Nadměrné množství přidaného cukru a rafinovaných sacharidů je spojováno se záněty, přírodní cukr však škodlivý není. Mnoho potravin obsahujících přírodní cukry, jako je ovoce a zelenina, může ve skutečnosti působit protizánětlivě. Konzumace přírodních cukrů by tedy neměla být důvodem k obavám. Je to proto, že se při konzumaci a trávení v těle chovají zcela jinak než přidaný cukr.

Dobrou zprávou je, že určité změny životního stylu, jako je snížení příjmu sladkých a zpracovaných potravin, mohou vést ke snížení hladiny zánětu v těle. Riziko zánětu snižuje i zdravý životní styl, tedy nekouřit, nepít alkohol a hýbat se.

Zdroj: Studie, Téma 16/2023, Výzkum, Studie, CNET