Když vás zlobí trávení často, zvažte návštěvu lékaře

Neplatí to samozřejmě pro chvíle, kdy si po talíři luštěnin připadáte jako balón, ale pokud problémy s trávením trpíte často, zkuste si najít čas na rande se svým praktikem. Za pálením žáhy může stát reflux a jícen naleptaný žaludeční kyselinou. Za konstantní pocit nevolnosti může být zodpovědná bakterie, bolesti žaludku mohou signalizovat jeho zánět nebo vředy, silné bolesti břicha může způsobovat žlučník, za průjmem či zácpou zas může být schovaný problém v oblasti střev.

Nemusíte myslet hned na nejhorší, ale pravdou je, že často se opakující problémy trávicího traktu ho mohou poškodit. Neřešený jícnový reflux přejde v chronický zánět nebo vředy, průjem či zácpa se zase projeví hemeroidy. Kdoví, možná máte problémy s lepkem či laktózou a nevhodnou stravou si udržujete zánět střev. Zbytečná cesta k doktoru to rozhodně nebude.

Když se cítíte přejedení, posaďte se

Pokud jste se skutečně jen přejedli, odolejte touze lehnout si na gauč a odpočívat a zkuste raději chvíli sedět. Jakmile byste se položili, tělo najede na klidový režim, trávení se zpomalí a vás navíc může potrápit pálení žáhy od kyselin unikajících z přeplněného žaludku. Než se jídlo usadí, popřemýšlejte nad tím, co se vlastně stalo. Pokud jste toho totiž ani moc nesnědli a opakuje se to často, opět zvažte výlet k doktoru. Na vině ale může být i stres a psychická nepohoda. Pocit přejedení může být spojený s pocitem přetížení. Když to nebylo jídlo, čeho máte moc? A neřešíte jídlem něco jiného?

Jakmile se vám uleví, dejte si pomalou procházku. Povzbudí trávení a pomůže vyrovnat hladinu cukru v krvi. Po malých doušcích pijte neperlivou vodu. Nic si nevyčítejte, ale s dalším jídlem skutečně počkejte a dejte si jen něco lehkého – salát, vývar, suchary. Volte co nejpřirozenější potravu – zvládli byste si ji udělat doma v kuchyni? Ano, sem s ní. Ne, pak spíš zase podráždí.

Nedokážete odolat tomu všemu jídlu kolem? Plánujte!

Konec roku a příchod nového jsou spojené se spoustou jídla a bujarých oslav a je nesmírně těžké odolat. Tisíckrát opakovaná rada říká, že si jednou za čas takové uklouznutí dovolit můžete zcela bez výčitek. Stačí se pak jen vrátit ke svému běžnému režimu. Nepodléhejte pocitu, že tenhle týden už nemá smysl se jakkoliv krotit a že začnete jíst rozumně zase od pondělí. Ani kibicování sebe sama vám dobrou službu neudělá – dost možná se přejíte znovu z pocitu absolutního selhání.

I v čase, kdy se zdá být všechno povoleno, si zkuste udržet pravidelný režim. Plánujte si jídlo, hlídejte si, co jíte. Byla už dneska na talíři zelenina? Co přesně mému tělu dává tahle potravina? Nebyla by tu hodnotnější potravina? Víc než kdy jindy je potřeba si plánovat jídelníček – ideálně na 24 hodin dopředu. Pokud nemáte hlad a nic vám v jídelníčku nechybí, snáz se ukočírujete.

Pokud nic nepomáhá, zkuste bylinky a fyzioterapii

Rychlou úlevu pro podrážděný žaludek zajistí heřmánkový čaj, který účinkuje na nevolnost, ale i na nadýmání, průjem a zácpu. Dokonce léčí žaludeční vředy a žlučové kameny. Je prospěšný i na hemoroidy a to při užívání vnitřně i zevně. Pití heřmánku se doporučuje i po léčbě antibiotiky. Pomáhá totiž obnovovat střevní mikroflóru. Při křečovitých bolestech břicha se kombinuje s řebříčkem, při podezření na žlučníkové kameny zase s mátou.

Pokud nic nepomáhá a ani lékaři žádnou příčinu nenacházejí, je možné vyzkoušet i práci fyzioterapeuta. Lidé, kteří často sedí shrbení u své práce, mohou cítit bolest způsobenou tlaky na vnitřní orgány. Na to se specializuje viscerální terapie, při níž fyzioterapeut pracuje s pojivem kolem břišních orgánů. Jde o poměrně specifickou metodu a ne každý fyzioterapeut ji ovládá. Dokáže ale výrazně zmírnit problémy s pálící žáhou, refluxem a dokonce i s dráždivým tračníkem. Léky na trávení ale nechte jako úplně poslední možnost. Nejsou bez vedlejších účinků.

Zdroj: kinisi.cz, vimcojim.cz, časopis Kondice

Zdroj: Youtube