Kdo si potrpí na tradice, ten si čočku vaří na Nový rok. Věří se totiž, že čočka přinese v následujícím roce peníze a štěstí. Tuto luštěninu bychom si ale měli dávat rozhodně častěji. I když jde o prostý pokrm, jehož přípravu zvládne i úplný začátečník, můžete si na něm opravdu pochutnat. Důležitá je správná vyváženost chutí – čočka by neměla být ani příliš kyselá, ani moc sladká. Nejlépe si ji vychutnáte s plátkem uzeného masa, opečenou klobásou, párkem, volským okem, sázeným vejcem či vejcem natvrdo a samozřejmě s kyselou okurkou. Taky už se vám sbíhají sliny?
Je zdravá a hodí se do diety
Proč bychom vlastně čočku měli mít pravidelně na talíři? Kromě bílkovin je tato luštěnina bohatá na železo, a proto je vhodná pro všechny, kteří trpí chudokrevností. Jíst by ji měli hlavně vegetariáni, kteří nepřijímají železo z červeného masa a mohlo by jim tak v těle chybět. Reguluje také hladinu cukru v krvi, a tím pomáhá proti propadům energie a je vhodná i pro cukrovkáře. Výhodou čočky (ať už hnědé, zelené, černé, nebo červené) je, že se na rozdíl od fazolí nemusí moc dlouho vařit, hnědou čočku ale vždy předem namáčejte kvůli lepší stravitelnosti. Luštěniny jsou navíc přirozeně bezlepkové, a tak si je mohou dopřávat i celiaci. A díky minimálnímu obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny a bílkoviny je čočka naprosto skvělá do redukčního jídelníčku.
Pozor na rozvaření
K receptu na čočku nakyselo budete potřebovat klasickou hnědou čočku, ze které se vaří také oblíbená česká čočková polévka s párkem. Tento druh má pevnější strukturu, doporučuje se před vařením namočit ideálně přes noc. Vařit ji pak stačí zhruba 15–20 minut, jinak má tendence se rozvařit a pak připomíná spíš kaši nebo blátíčko.
Jaké vychytávky při vaření čočky použít?
- Teplotu vody. Čočku namáčíme vždy do studené vody, protože horká voda sráží bílkovinu a na změknutí byste tak čekali dlouho. Pokud máte doma tvrdou vodu, nasypejte do hrnce na špičku nože jedlé sody.
- Poměr čočky a vody je stejný jako u rýže – na jeden díl čočky připadají 2 díly vody.
- Ocet nelijte přímo do vody, protože v kyselém prostředí vám čočka ani jiné luštěniny nezměknou. Dochuťte ji až nakonec po uvaření.
- Podle kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové čočka na kyselo vyžaduje vždy použití jíšky. Pokud to udělat nechcete, můžete ji zkusit zahustit nastrouhanou syrovou bramborou.
- Vinný nebo jablečný ocet je jemnější než klasický, takže i čočka bude mít lepší, ne tolik octovou chuť.
- Jako koření při vaření použijte tymián, saturejku, černý pepř, bobkový list a česnek.
- Jakmile se čočka začne vařit, dochází ke srážení bílkovin i sirnatých sloučenin, které mají ostrou pachuť. Proto vroucí vodu z čočky slijte a nahraďte vodou novou, opět studenou.
- Solte vodu na vaření a následně dosolte čočku podle chuti i poté, co změkne.
- Bez přikrytí by se vám voda vypařila příliš rychle a horní vrstva čočky, která už ve vodě neplave, by neměla, jak změknout. Na čočku musí působit vodní pára, proto použijte pokličku.
Jak čočku nakyselo ještě vylepšit? Přidejte k ní do hrnce i kořenovou zeleninu – celer, mrkev a petržel – nakrájenou na kostičky.
Zdroje: