Ranní bolest hlavy

Silná bolest hlavy, světloplachost a pocit žaludku na vodě jsou typickými projevy kocoviny. Příčinou je hned několik jevů, kterým je organismus vystaven ve chvíli, kdy vypijete větší množství alkoholu. Prvním faktorem je dehydratace organismu, ke které se přidávají metabolity vzniklé při odbourávání alkoholu. Problematický je hlavně toxický acetaldehyd či výsledný produkt v podobě kyseliny octové. Aby toho nebylo málo, připravujete svému organismu další zátěž v podobě nedostatečného a nekvalitního spánku.

Jakmile se tyto jednotlivé příčiny spojí, vznikají neblahé pocity, které mohou přetrvávat klidně až dva dny. Naštěstí existuje několik způsobů, jak pocity kocoviny zmírnit a usnadnit si následující den.

Doplňte tekutiny

Jedním z nejzávažnějších důvodů, proč kocovina vlastně vzniká, je právě dehydratace. Zmírnit dopady tak můžete rovnou během daného večera, kdy si kromě alkoholického drinku budete hlídat příjem vody. Doporučuje se vypít alespoň dvojnásobné množství vody, zředěné ovocné šťávy či podobného nealkoholického nápoje v porovnání s konzumovaným alkoholem.

Ráno si dávejte pozor na kávu, která sice na kocovinu pomáhá, ale sama o sobě má také dehydratační účinky. S vodou tak rozhodně nešetřete a pijte jí co nejvíce, protože si usnadníte regeneraci a odbourání posledních zbytků alkoholu.

Dejte si lehké jídlo a vitaminy

Navzdory pocitu, že nic nechcete jíst a cítíte se, že žaludek opravdu nic nepojme, vyplatí se dát si alespoň malé a lehce stravitelné jídlo. Nejlepší variantou je lehký zeleninový salát, kousek ovoce, jogurt a podobné potraviny. Sáhněte po vodě s citronem pro doplnění vitaminu C a pro vyřešení deficitu dalších minerálů a vitaminů zvolte vhodné doplňky stravy, které napraví vzniklé škody od alkoholu.

Odpočinek a dostatek čerstvého vzduchu

Pro zmírnění kocoviny se vyplatí dostatečný odpočinek. Naplánujte si delší vyspávání, ať máte alespoň šest hodin spánku. Další den se stejně pravděpodobně budete cítit téměř bez energie, takže žádné velké výkony nezvládnete. Velmi dobrou pomocí však může být procházka na čerstvém vzduchu. Rozproudíte krev, čímž podpoříte odbourání posledních látek z přeměny alkoholu. Pohybem vyloučíte i nějaké hormony štěstí a dobré nálady. Den po párty může být skvělou příležitostí pro klidné protažení a procvičení základních prvků z jógy.