Nesmrtelná trojice – rajče, cuketa, lilek

Ne vždy to, co nám nabízí zahrádka, je oblíbené u všech strávníků u stolu, a ještě ke všemu zdravé. To ovšem neplatí o starém dobrém kombu – rajče a cuketa. Pokud k této nesmrtelné dvojici přidáte ještě lilek, máte o několik variací zdravých a hlavně chutných večeří postaráno. Během srpna zahrady doslova chrlí zásobu cuket, rajčat a lilků. Právě v tomto období je zelenina šťavnatá a sladká. Díky tomu si na nich nejvíc pochutnáte. Je ale potřeba je o to rychleji zpracovávat.

Spařená a oloupaná rajčata spolu s cuketou vytvoří základ hned několika zaručených jídel, která nikdo neodmítne. Během několika minut z nich vytvoříte základ pro těstoviny, lečo nebo ratatouille. Během srpna by neměl být problém sehnat ani lilek. Jakmile na něj narazíte, neváhejte. Dodá vašemu jídlu jižanský nádech a budete si připadat jako na dovolené. V dalších dnech dejte lilek a cuketu na gril s kouskem masa nebo sýra a o rychlou večeři je opět postaráno!

Ovocné dobroty

V srpnu dozrávají poslední druhy bobulovitého ovoce. Pochutnáte si především na malinách, ostružinách nebo letních hruškách. Teploty vzduchu stále neklesají, naopak. Proto si dopřejte především lehké nepečené dezerty. Z ostružin můžete vytvořit skvělý letní koláč s mandlemi. Popusťte uzdu fantazii a zkuste třeba ostružinovou zmrzlinu s mákem.

Ostružiny také skvěle fungují právě s hruškami, které v zahradách už dozrávají. Najděte si čas a připravte originální ostružinovo-hruškový krém s ořechy. Ten pak můžete podávat spolu s palačinkami nebo vaflemi – nikdy vás tak už nepřekvapí nečekaná návštěva. Díky této letní specialitě budete mít vmžiku připravený originální dezert, na který jen tak někdo nezapomene.

Nezapomínejte na bylinky

Možná se zdá, že období, kdy jsme mohli načerpat energii z přírody, pomalu končí. Stále ale můžeme vyjít do přírody a najít tam hotové poklady. Na loukách a okrajích lesů můžete během srpna nalézt například kozlík lékařský nebo řepík lékařský. Řepík využijete, pokud to trochu přeženete s letní grilovačkou. Je to skvělý lék na podrážděné trávení. Pomůže ale i jako obklad na odřeninu nebo opruzeninu. Kozlík naopak umí zklidnit rozjitřenou mysl a bojuje proti nespavosti. Pokud se na vás valí povinnosti, právě tato bylinka vám pomůže vrátit se zpět do pohody.

Léto ještě nekončí! Srpen nabízí tolik letních surovin, nepromeškejte je! Stačí se porozhlédnout. Uvidíte, že je zpracujete a sníte tak rychle, že se nestačí nic zkazit a zbyde pouze příjemný pocit v žaludku!