1. Aby dětem chutnalo (Petr Fořt)

Jedna z prvních vlaštovek na českém trhu, která představila čtenářům základní pravidla stravování nejmenších dětí a zároveň nabídla i chutné recepty, kterými ani rodič nepohrdne. Zeleninová krémová polévka se sýrovými noky, Kukuřičný lívanec s jahodovým máslem nebo Krůtí nudličky „Indie“ – to zní určitě lépe než obligátní rozvařená zeleninka se zeleninkou. U každého receptu navíc najdete i doporučení, od kterého věku už lze servírovat.

Zdroj: Youtube

2. Výživa pro nejmenší (Annabel Karmelová)

Klasika z Velké Británie s lehkou dávkou teorie i užitečných tipů, které vás celkem snadno zlákají opustit kupované příkrmy a přesnídávky a operovat s vlastními zásobami. Kniha je rozdělená do tří oddílů podle věku, od nejmenších miminek po roční batolata, ale nenechte se mýlit, některé recepty využijete i spoustu let potom – třeba Jemné kuřecí kari s meruňkami, Andělský kuskus nebo Těstovinové rizoto uspokojí klidně i puberťáka nebo tchyni.

Tip zasloužilé matky: Zahraniční příručky nejsou z hlediska vhodnosti určitých potravin tak striktní jako ty české. Co Petr Fořt doporučí dvouleťákovi, Annabel Karmelová servíruje klidně batoleti. Osobně je mi bližší britský přístup, ale pokud na to názor nemáte, poptejte se svého pediatra, co si myslí o rybě či žloutcích a podobně.

3. Vaříme dětem chutně a zdravě (MUDr. Peter Horan, Pavla Momčilová)

Ze zmiňovaných knih je nejstarší – poprvé vyšla v roce 1996, a této době odpovídá i poněkud konzervativnější ladění receptů. Obejdete se bez exotických přísad, naopak ale najdete více receptů sezónně laděných, kde využijete třeba jarní kopřivy nebo jarní zeleninu. Obecně nadchne milovníky spíše české kuchyně a lokálních produktů. Nebojí se krup, pohanky nebo celozrnné mouky. A recepty lákají k vyzkoušení: Jáhlový dezert s jahodami, Sedmikráskový salát s mrkví či Králík pečený v celozrnném těstíčku.

4. Lahodný Benedikt (Denisa Stránská)

Naopak ty, kdo to s jídlem nemají tak lehké a situace je nutí dost experimentovat s omezeným repertoárem potravin, nadchne nedávno vydaná kuchařka pro děti se speciálními výživovými požadavky Lahodný Benedikt. Vydala ji Denisa Stránská, maminka malého Bena, který od svých tří měsíců trpěl silným refluxem a projevila se u něj i senzitivita na laktózu. To všechno vedlo i k nechutí cokoliv sníst nebo jen ochutnat. Pokud vás zajímá, jak oživit jídelníček i navzdory totální nespolupráci malých strávníků, určitě si Lahodného Benedikta prolistujte nebo zabruste na Denisin web. Lacto-fermentovaný banán, domácí sýr Labneh nebo Zázračný Brumík bude možná tím pravým i pro váš vlastní jídelníček.

Zdroj: Speciál Výživa dětí (https://www.vimcojim.cz/magazin/specialy/vyziva-deti/)