Na rozdíl od západní medicíny ájurvéda staví na celostním přístupu, jde jí o zdraví těla jako celku. Součástí tohoto přístupu jsou pravidelné detoxy, které mají zbavovat tělo toxinů a tím mimo jiné předcházet nemocem. Podle moderní medicíny tělo nic takového nepotřebuje, umí se zbavit škodlivin samo. Přesto má smysl se o ájurvédskou očistu zajímat.

Logicky vychází z dlouhodobě osvědčených principů ájurvédské medicíny a z přesvědčení, že nemoc je důsledek nějaké nerovnováhy, kterou je proto třeba udržovat. Ájurvédský detox vychází z toho, že každý člověk je jiný, a nabízí proto více přístupů. Kromě tělesného detoxu se doporučuje širší změny ve stravě a životním stylu, čímž se rovněž dá přispět k celkové vyváženosti.

Detox může trvat 3 až 45 dní, v závislosti na použitých praktikách.

Detoxikace těla (purvakarma a pančakarma)

Fáze zvaná purvakarma má dostat toxiny na povrch těla, a proto zahrnuje mimo jiné olejovou masáž, včetně nanášení oleje na čelo a napařování. Dále se doporučuje intenzivnější terapie.

Pančakarma je pro omlazení celého těla a posílení účinku detoxu. Má pět částí:

  • Viréčána: čištění pomocí prášků, past nebo zahřátých léčivých rostlin
  • Vamána: nucené zvracení nebo očista pomocí bylinné léčby
  • Vasti: masáže, stejně jako klystýry pomocí teplých olejů
  • Rakta mókša: detoxikace krve
  • Nasja: pročištění nosu pomocí bylinných přípravků, olejů a výparů

Není přitom nutné podstupovat všechny tyto občas poněkud radikální praktiky. Většině lidí na ájurvédském detoxu jsou předepisovány bylinné přípravky, doplňky stravy a čaje na pročištění těla a střev. Někdy se rovněž doporučují doplňky pro specifické stavy a s ohledem na individuální zdraví, jako je přetížení, slabá imunita, pravidelná činnost střev a spánek.

Zároveň byste se měli vyhýbat všem jídlům, o kterých se předpokládá, že způsobují hromadění toxinů ve vašem těle. Patří mezi ně alkohol, kofein, umělá sladidla, červené maso a zpracované potraviny. Zároveň si můžete nechat doporučit ájurvédskou dietu s ohledem na to, jaký jste podle tohoto učení typ.

Pít byste měli především vodu, případně doporučené čaje, jako je třeba zázvorový nebo přímo detoxikační. Doporučuje se rovněž jíst každý den ve stejnou dobu, omezit rozptýlení při jídle, jíst spolu s ostatními lidmi a vést příjemné, klidné rozhovory, nepřejídat se.

Zdravé jídlo ano…

K ájurvédské očistě patří masáže, kterou mohou provádět i profesionálové – jde například o masáž abhjanga, která využívá teplý olej s bylinkami, považuje se za prevenci předčasného stárnutí, pomáhá k odvodnění lymfatického systému a zlepšuje zdraví vlasů a pokožky. Vhod přijde také jóga a pravidelné meditace zaměřené na všímavost.

Bohužel existuje velmi málo vědeckých výzkumů o ájurvédském detoxu, takže je obtížné zjistit, zda skutečně přináší nějaké dlouhodobé výhody, ale například vynechání průmyslově zpracovaných potravin je určitě krok správným směrem, stejně tak je prokázáno, že meditace zmírňuje stres.

Vedlejším účinkem očisty bývá zhubnutí, ačkoli to není jejím hlavním cílem, avšak hubnutí pravidelným užíváním projímadel a klystýrů se doporučit nedá. Projímadla nejenže znamenají riziko dehydratace, ale jejich pravidelné užívání vás také může vystavit hrozbě nedostatku živin, protože tělu nedáte dostatek času na vstřebávání vitaminů a minerálů.

… pravidelné klystýry ne

Naše tělo má vlastní přirozený detoxikační systém skládající se z plic, ledvin, jater, střev a kůže. Naopak uměle vyvolané zvracení a pravidelné používání klystýrů, laxativ a detoxikačních přípravků jsou nebezpečné praktiky, které vás mohou vystavit riziku dehydratace, nedostatku živin, nerovnováhy elektrolytů a – v závažných případech – selhání ledvin a srdečních komplikací.

Také postupy takzvaně detoxikující krev mohou být nebezpečné. Nadužívání ájurvédských doplňků je ve skutečnosti spojeno s vyšší mírou poškození jater v důsledku vysokých dávek, obsahu těžkých kovů, nevhodných kombinací přísad a interakcí s jinými léky, doplňky nebo živinami.