Ráno se vzbudíte a modlíte se, abyste ten den nějak přežili. Samozřejmě si slibujete, že už se nikdy nedotknete alkoholu a jestli ano, určitě už si nebudete dávat ty panáky na závěr. I přes modlení a sliby bývá bůh kocoviny celkem nemilosrdný.
Někdo sáhne po vývaru, jiný po kyselých okurkách. Často se snažíme napravit rozbouřený žaludek i jídlem, které zrovna kocovinovému stavu nepomáhá.
Odborník na výživu se s vámi podělil o recept na snídani po kocovině, díky kterému se budete cítit opět jako lidé, až na ty výčitky svědomí, tam bohužel nepomůže nikdo.
Odbornice na výživu Cara Shaw řekla deníku Metro, že ideální snídaně při kocovině by měla splňovat dvě velmi důležité věci. Ranní, nebo dokonce odpolední nášup by měl pomoci dostat hladinu cukru v krvi na normální úroveň a zároveň podpořit vaše játra v nezáviděníhodné práci, kterou je odbourávání všeho toho alkoholu.
„Posnídejte do 90 minut po probuzení, ale nezapomeňte zvolit variantu s vysokým obsahem bílkovin. Pokud jde o játra, alkohol bude na ně vyvíjet velký tlak, takže detoxikace bude potřebovat další podporu. Tu vám poskytne dostatek bílkovin, ale také vitaminy skupiny B a antioxidanty, " radí odbornice.
Nejlepší snídaně na kocovinu
Tři vejce připravená tak, jak máte rádi (míchaná i na hniličko)
- ½ avokáda
- posypání sýrem feta
- Hrst vařených rajčat
- kapka olivového oleje
Bílkoviny a B12 obsažené ve fetě mohou dodat energii, zatímco vařená rajčata poskytují antioxidanty a jsou známá svými protizánětlivými účinky. A konečně olivový olej poskytuje polyfenoly a má vynikající protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírnit přetrvávající oxidační stres.
Další variantou, kterou dává autorka k dobru ze své zkušenosti jsou také vejce. Uvaříte je na hniličko, nakrájíte si mezitím cibulku na drobno, dáte do misky, na to chilli a trochu dijonské hořčice, pak přidáte navrch uvařená vejce. Je to pro ty, co mají po alkoholu chuť na něco pálivého a výrazného. A hodně pijte, už ne pivo ani víno, ale minerálky.
Kdo do sebe po probuzení nedostane vejce, zkuste banán. Banány jsou bohaté na draslík, minerál, který se během konzumace alkoholu snižuje. Draslík je klíčový pro udržení rovnováhy tekutin a elektrolytů v těle, což je důležité pro zmírnění některých příznaků kocoviny, jako je dehydratace a únava. Navíc jsou banány snadno stravitelné a mohou pomoci zmírnit problémy se žaludkem, což je běžný příznak kocoviny.
Závěrem: Mezi lidmi doslova kolují legendy o tom, jak na kocovinu pomáhá kajenský peř. Můžete ho tedy zkusit. Při použití kajenského pepře jako domácího léku na kocovinu je důležité být opatrný s množstvím, protože je to velmi silné koření. Obvykle se doporučuje začít s velmi malým množstvím - například dvěma kulička. Tohle ostré koření zrychluje metabolismus, urychluje detoxiakci organismu a může být dalším tipem, jak se zbavit kocoviny.