Co je důležité po každém tréninku

Protože po tréninku dochází ke zvýšení průtoku krve a citlivosti na inzulin, je hodina až dvě hodiny po cvičení ideální dobou k tomu, abyste si dopřáli plnohodnotné jídlo, doplnili potřebné živiny a palivo pro správné fungování těla.

Pokud potřebujete dostatečně regenerovat svaly, rozhodně byste měli upřednostňovat potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny a sacharidy. Ať už dodržujete veganskou, vegetariánskou, keto dietu, nebo nějaký jiný výživový směr, vždy se zaměřte na kvalitní produkty, aby se svaly mohly co nejdříve zotavit.

Obecně známou radou ve světě sportovní výživy je, že to, co jíte a kdy jíte, ovlivňuje vaše tréninkové cíle a správná výživa vám může pomoci zlepšit výkon, snížit riziko zranění, zvýšit svalovou sílu, reakční dobu i vytrvalost a zkrátit dobu potřebnou pro zotavení.

Potraviny, které vám pomohou k regeneraci svalů

Zde najdete seznam těch nejlepších potravin, které vám pomohou vrátit se v co nejkratším čase do posilovny, zároveň sníží bolest svalů a dodají vám energii.

Tvaroh

Tvaroh je vynikající produkt, který je po fyzické námaze důležitý, zejména pokud váš trénink byl velmi intenzivní. Tvaroh obsahuje velké množství bílkovin – syrovátková bílkovina je hlavní pro stavbu buněk i svalové tkáně a kaseinová bílkovina naopak umožňuje svalům regenerovat, i když spíte.

Kromě bílkovin v tvarohu najdete zdravé tuky a pomalé sacharidy. Díky těmto skvělým vlastnostem je tvaroh ideální jako svačinka po tréninku, ale můžete si ho s klidným svědomím dopřát i jako předtréninkové jídlo, které má skvělou sytící schopnost.

Batáty

U intenzivního cvičení můžete rychle vyčerpat zásoby glykogenu v těle. Je proto důležité si následně dopřát zdroj sacharidů pro obnovu. Sladké brambory jsou pro to ideální, mají vysoký obsah komplexních sacharidů a také poskytují řadu dalších důležitých živin, včetně draslíku a vitaminu A.

Losos

Losos má silný účinek díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, bílkovin, draslíku, selenu a vitaminu B. Díky omega-3 mastným kyselinám snižuje konzumace lososa zánět v těle a obsah draslíku pomáhá tělu nahradit elektrolyty, o které během tréninku přišlo. Je proto skvělou volbou jako potréninkové jídlo, které pomáhá opravovat a obnovovat svaly po cvičení.

Vejce

Vejce jsou bohatá na bílkoviny, což je skvělá zpráva, pokud chcete podpořit regeneraci svalů. Obsahuje i zdravé tuky, které jsou pro správné fungování těla zásadní. Konzumace vajec po cvičení vašemu tělu dodá aminokyseliny, které pomohou k opravě a obnově svalové tkáně.

Špenát

Špenát obsahuje vitaminy A, C, K1, železo, vápník, draslík, hořčík a jeho kalorická hodnota je minimální, takže si ho oblíbíte i v případě, že držíte redukční dietu.

Protože při intenzivním tréninku se hodně potíme, tak naše tělo se automaticky dehydratuje. To znamená, že hladina elektrolytů v našem těle klesá. Špenát je ovšem bohatý na zmíněný draslík a hořčík, což jsou klíčové elektrolyty, a díky tomu se stává skvělou potravinou, která tělu dodá mnoho živin a zároveň pomůže k lepšímu zotavení.

Banány

Banány jsou zdrojem sacharidů, draslíku, vitaminů B6 a C, hořčíku a vlákniny. Z těchto důvodů jsou dobrou volbou zejména tehdy, pokud cvičíte intenzivně, protože poskytují okamžitý zdroj energie a minerálních látek.

Také se zjistilo, že konzumace banánů pomáhá snižovat svalové křeče a bolesti související s pohybovou aktivitou, a to díky jejich vysokému obsahu draslíku.

Ořechy a semínka

Ořechy i semínka jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí proti zánětu v těle a zlepšují celkové zdraví kostí a kloubů. Kromě toho jsou také dobrým zdrojem zdravých tuků a bílkovin, které opět pomáhají k rychlejší regeneraci. Ať už sáhnete po chia semínkách, vlašských, lískových nebo pekanových oříšcích, rozhodně neuděláte chybu.

Kterým potravinám se raději vyhnout

Zatímco některé potraviny jsou pro podporu obnovy svalů optimální, tak existují takové, jež neposkytnou žádné klíčové živiny, které po tréninku vaše tělo potřebuje.

Zpracované potraviny

V případě, že po tréninku cítíte úbytek energie a jste dehydratovaní, můžete mít sklony a chutě na velmi slané potraviny. To je zcela normální, protože při pocení ztrácíme vodu a živiny, jako je draslík.

Zatímco slané hranolky nebo chipsy by vás mohly zlákat, lepší volbou bude, když dáte přednost například banánovému smoothie, které okamžitě doplní hladinu draslíku a sacharidů. Pokud smoothie obohatíte o zdravé tuky a bílkoviny v podobě oříšků a semínek, doplníte zdroje pro snadnější obnovu svalových tkání a rychlejší regeneraci.

Energetické tyčinky

V případě, že nemáte čas na jídlo a sáhnete po první tyčince v obchodě, neuděláte nejlépe. Často jsou tyto tyčinky plné cukru, umělých sladidel, konzervantů a dalších zvýrazňovačů chuti, které dokonce mohou narušit vaše trávení. Jejich obsah vlákniny a základních živin, vitaminů i minerálů je podprůměrný a nenahradí kvalitní pestrou stravu. V případě, že vám nic jiného nezbývá, dejte přednost tyčinkám, které ve složení mají pouze datle, oříšky či kakaový prášek a neobsahují dalších deset ingrediencí, které ani neznáte.

Slazené nápoje a limonády

Místo abyste sáhli po energy drinku nebo slazeném nápoji, raději dejte přednost vodě, která vás příjemně osvěží a tělu dodá ztracenou hydrataci. Nezapomínejte dodržovat pitný režim, který je nezbytný pro zotavení.

Co jíte, může mít zásadní vliv nejen na samotný výkon, ale také na regeneraci. Dobře vyvážená strava a dostatečný příjem tekutin jsou nedílnou součástí energie, regenerace, prevence zranění a správného svalového růstu. Složení i načasování jídla jsou individuální pro každou osobu a odvíjí se od pohlaví, věku, intenzity i času tréninků. Důležité je, aby váš jídelníček byl vyvážený a skládal se ze skutečných plnohodnotných potravin, které obsahují zejména po tréninku bílkoviny a sacharidy. Zapomínat byste neměli ani na zdravé tuky, které hrají důležitou roli pro fungování těla, organismu i hormonů.