I když dřív o vejcích kolovala různá tvrzení, dnes je doporučováno je zařazovat do pravidelného jídelníčku. Pokud vám tedy po Velikonocích zbydou nějaká na ošatce a na klasický vajíčkový salát nemáte zrovna chuť, nabízíme několik tipů, jak je chutně, zdravě a hlavně netradičně zpracovat.
Vejce jsou zdravá
„Pokud jde o zdravou výživu, vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Než si obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií a výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví je tak možné vypustit,“ potvrzuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová. Navíc vejce díky cenným živinám mohou být podle některých odborníků oprávněně řazena i k superpotravinám.
Snažíte se jíst zdravě? Pak zapomeňte na varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám podle odborníků poděkuje. Dnes už naštěstí víme, že to s tím cholesterolem je trochu jinak a že vejce kardiovaskulárnímu zdraví neškodí, ale přesně naopak – jsou pro něj velmi přínosná. Jedním z důvodů, proč jsou vejce pro srdce tak prospěšná, je přítomnost omega-3 mastných kyselin.
Vejce mají samozřejmě v kuchyni široké využití, a pokud například ráda pečete, určitě se neztratí. Na druhou stranu je vhodné mít po ruce i nějaké recepty a tipy, kde jsou vejce hlavní surovinou právě pro případ, že se jich vám doma sejde opravdu pořádná řádka. A takovým obdobím jsou právě Velikonoce. Recepty jako omelety, nádivky, vajíčkové pomazánky a jejich variace vynecháváme, protože je všichni znají a zkuste něco originálnějšího. Třeba nakládaná vejce.
Čínská marinovaná vejce
Budete potřebovat:
12 vajec
3 lžíce sójové omáčky
lžička sypaného černého čínského čaje
1 polévková lžíce pomerančového džusu
1 lžička čínského koření (namelte v mixéru fenykl, badyán, sečuánský pepř, hřebíček a skořici)
½ lžičky mořské soli
1 lžička třtinového cukru
Vejce vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte vodu k varu a vařte na mírném ohni 5 minut. Poté opatrně vejce vyjměte a zalijte studenou vodou. Vejce ještě neloupejte. Namísto toho jen skořápky rozbijte tak, aby byly pokryté pavučinovými prasklinami po celém povrchu. Pak znovu vložte do hrnce s vodou a přiveďte znovu k varu.
Mezitím smíchejte přísady na marinádu a přidejte je do hrnce, v němž se vaří vejce, a vařte dalších 7 minut. Po uplynutí doby vejce nevyndávejte, nechte v marinádě zvolna samovolně vychladnout a hrnec dejte na noc do lednice.
Pikantní vejce
Způsob naložení se podobá utopencům.
Suroviny
natvrdo uvařená vejce, oloupaná 8 ks
Nálev
bílý vinný ocet (nebo 250 ml lihového octa a dvojnásobné množství vody) 500 ml
Voda 120 ml
cukr krupice 100 g
Sůl 1 lžička
sušené drcené chilli papričky 1 lžička
Dále
Hřebíček 4–5 ks
celá skořice 1 svitek
čerstvé chilli papričky různých barev, nakrájené na kolečka 4–6 ks
červená paprika nakrájená na proužky 1/2 ks
menší bílá cibule nakrájená na plátky a rozdělená na kroužky 1 ks
Všechny přísady na nálev dejte do kastrolu, uveďte na středním stupni do varu a pak nechte na nízkém stupni za občasného promíchání zlehka vařit 10 až 15 minut. Do sklenice nebo sklenic rovnoměrně vkládejte hřebíčky, skořici, chilli papričky, proužky paprik a kroužky cibule s vejci a zalijte mírně zchladlým nálevem.
Sklenice uzavřete, nechte vychladnout a vejce pak nechte v ledničce stát asi 2 až 3 týdny, aby dosáhla své optimální chuti.