Citron
Představovat citron není třeba. Mají jasně žlutou silnou kůru a intenzivní kyselou chuť, která se hodí do přípravy různých pokrmů. V gastronomii se využívá i kůra citronu, která má v sobě vysoký obsah limonoidů. Limonoidy, které se v určité míře nachází ve všech plodech citrusů, jsou látky, které zabraňují vzniku téměř všech druhů rakoviny. O citrusech obecně, včetně citronů, je známo, že obsahují vysoké množství vitaminu C, je důležitý pro naši imunitu i krásu. Citron se díky své kyselosti a složení využívá i v medicíně nebo například při úklidu. Pokud vás například trápí rychlovarná konvice plná vodního kamene, mám pro vás tip. Stačí konvici naplnit vodou se šťávou z jednoho vymačkaného citronu, dát vodu vařit a pořádně propláchnout. Vodní kámen zázrakem zmizí.
Limetka
Limetky jsou většinou menší a když jsou zralé, mají zelenou barvu. Chuť nemají tolik kyselou, jako citron, ale naopak spíš jemnější. Limetky se často využívají v různých alkoholických i nealkoholických nápojích. Kromě vysokého množství vitaminu C se limetky také pyšní obsahem vápníku, draslíku a železa. Konzumace limetek pomáhá ke zdraví našeho srdce a éterický olej z limetky se využívá jako podpůrná léčba dutin, úzkostí a depresí, skvěle funguje i na pleť - pomáhá léčit akné a zabraňuje tvoření jizviček.
Bergamot
V roce 1709 vznikl jeden z nejslavnějších parfémů své doby - Eau de Cologne. Ačkoliv je přesný recept na slavnou kolínskou veřejnosti neznámý, "hlavu" parfému tvoří právě bergamot. Bergamot je také například hlavní složkou čaje Earl Grey, používá se bohatě i v potravinářském průmyslu. Jedná se o citrusový plod, který je méně kyselý než citron, ovšem hořčí než grep. Bergamot v sobě obsahuje enzymy, které snižují hladinu triglyceridů a LDL 'špatného' cholesterolu. Bergamot má také antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Ve studiích byl spojován se snižováním cholesterolu a podporou duševního zdraví.
Grepfruit
Grepfruit byl poprvé objeven na Barbadosu v Karibiku a od 19. století je hojně používán pro svou nenahraditelnou hořkosladkou chuť. Studie dokazují také jeho nepopiratelně pozitivní účinky na zdraví. Je to skvělý zdroj vitaminu C a antioxidantů, které pomáhají chránit naše tělo před poškozením volnými radikály. Flavonoidy, které obecně citrusy obsahují, zase pomáhají prevenci vzniku různých neurodegenerativních nemocí, jako je například Alzheimerova choroba. Grepfruit má také vlastnosti napomáhající regulovat hladinu cholesterolu a podporovat zdraví srdce. Díky svému nízkému glykemickému indexu se doporučuje do různých redukčních diet.
Pomelo
Pomelo, největší ze všech citrusů, má tlustou, ale hladkou kůru a může být zelené nebo žluté barvy. Jeho chuť je mírnější než u grapefruitu, s nádechem sladkosti. Pomelo je bohaté na vitamin C a obsahuje řadu antioxidantů, které jsou prospěšné pro zdraví. Tento plod je populární v jihovýchodní Asii, kde je často používán ve sladkých i slaných pokrmech. Pomelo může přispívat k lepšímu trávení a posilování imunitního systému. Obsahuje draslík, železo, hořčík, sodík a také má poměrně málo kalorií.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273274/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6497409/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1165841/full