Byliny a antioxidanty
Aby nejrůznější škodliviny neudělaly v těle nějakou „paseku", zvyšte příjem antioxidantů. Mezi vhodné byliny patří například máta peprná, rozmarýn, šalvěj, tymián, oregano, kopr nebo černucha setá. Tyto bylinky můžete konzumovat ve formě čaje.
Yucca shidigera, česky juka, je exotická léčivá rostlina. Obsahuje terpenové saponiny, jež se vstřebávají do krve a pomáhají odstranit škodliviny a toxiny. Tyto látky snižují povrchové napětí, čímž zabraňují průniku virů přes střevní stěnu do krve. Způsobují také rozpad bakterií. Doporučené dávkování pro dospělého je 1 kapsle 3x denně. Vždy ji zapijte minimálně čtvrt litrem vody, radí iReceptář.
Z exotických bylinek uveďme aspoň tři, jejichž detoxikační účinek je velmi dobře znám: lapacho, vilcacora a aloe vera.
Předně je důležité podotknout, že pro správnou funkci střev rozhodně nepostačí jenom bylinky. Můžeme je používat jako podpůrné prostředky, ale vždy je nejdůležitější způsob stravování, tedy pravidelná, zdravá a pestrá strava. Když je naše trávicí ústrojí přetížené mastnými a nezdravými pokrmy, dochází ke znečištění našeho střeva a jeho nedostatečné funkci. Pročištění střev můžeme podpořit různými detoxikačními kúrami.
Vsaďte na správné potraviny
K čištění střev se často používají různé typy vlákniny, které mají funkci jakéhosi kartáčku, kterým jsou „vydrhnuty“ stěny střev, a případné usazeniny odvedeny. Známou vlákninou je například indické psyllium, a hodně vlákniny obsahuje i zelenina. Jezte stravu bohatou na balastní látky a čerstvou zeleninu, tím se upraví i vaše stolice. Místo cukrem nebo medem slaďte raději mléčným cukrem – pozor ale na alergii!
S pročištěním vám pomůžou potraviny bohaté na vlákninu. Vlákninu trávící systém potřebuje, aby společně s ní vyloučil zbytky jídel a toxinů, usazených na stěně střeva. Vláknina je nestravitelnou složkou potraviny, máte po ní pocit sytosti. Při vyloučení na sebe nabalí další nedostatečně strávené kousky potravy.
V celozrnných potravinách se nachází velké množství vlákniny, thiamin (B1), selen a další důležité antioxidanty. Do stravy přidejte ovesné vločky, ječmen, proso, pohanku nebo hnědou rýži.
Že je zelenina zdravá a pro trávící systém prospěšná není překvapením. Ale vybíráte správné druhy? Začlenit byste měli co nejvíce listové zeleniny. Vsaďte na zelenou barvu a připravujte saláty z polníčku, rukoly, ledového salátu nebo špenátu. K jídlům přidávejte brokolici a růžičkovou kapustu.
Slaďounké ovoce vám vynahradí mlsání, proto po něm sáhněte namísto snězení čokoládové tyčinky. Trávícímu systému prospějete hned dvakrát. Z ovoce jsou vhodná jablka, pomeranče nebo červené hrozny.
Semínka a ořechy působí na organizmus blahodárně díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin. Jsou také silným antioxidantem. Pro očistu tlustého střeva jsou vhodná lněná semínka. Ty absorbují vodu a pomáhají odstraňovat toxiny. Avšak pozor. Pražené a solené arašídy rozhodně nejsou tím, po čem byste měli sáhnout.
Pokud hledáte účinného pomocníka na pročištění střev, sáhněte po mořské soli. 300 ml vody svařte s 1 polévkovou lžící soli a vypijte ráno na lačný žaludek. Mořská sůl má detoxikační schopnosti a zároveň vás pošle v brzkých hodinách na toaletu.
Zdroj: E-kucharka, Zdravi-euro, iReceptar, Studie