Pozor na ledové nápoje

Během léta nás teplé počasí svádí ke konzumaci ledových nápojů. Na to pozor, od přehřívání organismu nám to nepomůže. Naopak. Konzumace ledových nápojů způsobuje rychlé překrvení tkání, čímž získáme falešný pocit, že jsme dostatečně hydratováni, a přestáváme dodržovat pitný režim. Sáhněme raději po nevychlazené vodě nebo vodě z kohoutku. To je to nejlepší osvěžení pro náš organismus.

Ovocné aroma

Skleničku vody snadno proměníte v lahodný nápoj, na který se budete těšit, když do něj přidáte ovoce. Kupované ochucené minerální vody jsou plné umělých cukrů i dochucovadel. Ve skutečnosti nemá uměle dodaná ovocná příchuť s opravdovou ovocnou chutí vůbec nic společného. Zkuste tedy do vody přimíchat kousky čerstvého nebo zmrazeného ovoce. Skvěle fungují citrusy v kombinaci s mátou. V letním období se hodí i lesní plody, jahody nebo vodní meloun. Velmi osvěžující je okurka. Během chvilky si vytvoříte skvělou domácí limonádu bez přeslazených sirupů a přidaných cukrů. Díky tomu se vám sníží i příjem cukru ve stravě, o to více bude jednodušší udržet se ve formě.

Koření a bylinky

Pokud vám přijde ovoce v pití už trochu banální, neváhejte zkusit bylinky a koření, nejlépe ze zahrádky. Vodu můžete osvěžit mátou, meduňkou, šalvějí, mateřídouškou nebo heřmánkem. Nebojte se sáhnout po levanduli, která váš nápoj nejen skvěle provoní, ale dokonce zalahodí vašemu oku. Odvážnější mohou vyzkoušet kopřivu či čerstvý kořen zázvoru. Pro dosažení intenzivnější chuti i aroma rozdrťte bylinky v hmoždíři. Váš nápoj tak získá i neobvyklou zelenou barvu. Pít takový nápoj vás prostě bude bavit.

Vsaďte na sirupy

Už jako malé děti jsme chodili za maminkou a chtěli šťávu. Všichni si tu chuť vybavujeme. Sladké sirupy, které najdeme v běžných supermarketech, nejsou bohužel tou nejlepší volbou. Naštěstí doba pokročila a mezi sirupy najdeme takové, které svým složením nepřipomínají lékárnu. Existují totiž i sirupy zcela bez cukru, díky nimž si můžete pochutnat i na velmi neobvyklých příchutích. Dopřejte si třeba grepový osvěžující nápoj nebo příchuť nealkoholického mojita, a to zcela bez výčitek.

Nebojte se vody. Voda je naší součástí, a právě proto našemu tělu nejvíc prospívá. Během letního období je spousta možností, jak si vodu ozdobit a ochutit. Připravte si svůj vlastní zdravý drink na míru, na který se prostě budete těšit.

Zdroje:
https://www.ketodiet.cz/clanky/blog/7-tipu-jak-dokonale-ochutit-obycejnou-vodu/
https://www.databazeknih.cz/knihy/velmi-osobni-kniha-o-zdravi-377808