Než cibuli uložíte na skladovací místo, pečlivě ji protřiďte. Špatné kusy s náznaky plísně rovnou vyhoďte. Kažení se rychle šíří a vaše zásoby by tak přišly vniveč. Zdravá cibule by měla být pevná a se suchou, neokoralou slupkou. Cibuli, která je už měkká nebo jí chybí část slupky, raději vyřaďte a spotřebujte k večeři. Jestliže jsou cibule špinavé od hlíny, nemyjte ji vodou, ale seškrábejte. A pamatujte, že by se cibule neměla skladovat v těsné blízkosti brambor. Nedávejte je proto do společné bedýnky. Pravidlo číslo jedna pak zní: pryč s igelitovým sáčkem! V něm se zelenina zapaří a zbytečně rychle odchází. Kam tedy s ní? Cibulenkám se nejlépe bude dařit v proutěném košíku, dřevěné bedýnce nebo v síťce, klidně v té, ve které jste ji koupili. V obchodech seženete i speciální boxy na uskladnění cibule a česneku, které mají odklápěcí dvířka kvůli odvětrávání.

Pozor na vlhkost vzduchu

Tak schválně, kde máte svoji cibuli uskladněnou vy? Majitelé domků se sklepem mají tuhle starost vyřešenou – cibuli pravděpodobně uchovávají v přepravkách právě v temném sklepě, což je ideální, protože cibule má ráda tmavé prostředí. Tady je ale třeba, aby místnost nebyla moc vlhká – cibule by pak mohla hnít. Ideální vlhkost vzduchu je kolem 65 %. Jestliže máte balkon a nejsou zrovna mrazíky, můžete skladovat cibuli i tam. Vždycky je třeba myslet na to, že cibule potřebuje dostatek proudění vzduchu, jinak hrozí plesnivění. Ideální jsou dřevěné nebo plastové bedýnky, které vypodložíte třeba novinami. Cibule na sebe neskládejte ve velkých vrstvách, potřebují prostor kvůli větrání.

Zavěšení

Jestli máte doma špajz, komoru nebo nějaké suché prostory, kde je chladněji (třeba v chodbě), můžete zkusit metodu skladování ve vyprané punčoše, kterou používaly naše babičky. Mezi jednotlivými cibulemi udělejte na punčoše uzlík a vždy odstříhněte, kolik potřebujete – ostatní cibule zůstanou zavěšené dál. Estetické to zrovna není, praktické ano. Zavěsit cibuli můžete samozřejmě rovnou v síťce, ve které jste ji koupili – tím se k ní dostane proudění vzduchu a plíseň nemá šanci.

Do lednice nepatří

V některých domácnostech uklízejí hospodyňky po nákupu cibuli rovnou do šuplíků v lednici, tam ale nepatří. I když potřebuje ideálně teplotu kolem šesti stupňů Celsia, potřebuje zároveň i vzduch a sucho, což v lednici chybí. Zároveň by vám kvůli cibuli v lednici zapáchaly další potraviny typickým nevábným aroma. Dejte ji tam jen v případě, že vám zbyla půlka cibule po vaření. Než abyste ji vyhodili (zvlášť při dnešních extrémních cenách!) stačí, když rozkrojenou cibuli potřete troškou másla nebo oleje a zabalíte do alobalu. Takto v lednici vydrží i týden.

Teplo jí nesvědčí

Cibule je živá plodina, a pokud ji necháte na místě, kde topíte, hrozí, že naklíčí stejně jako brambory. Nenechávejte ji proto v košíku na kuchyňské lince nebo na stole. Obecně platí, že cibule snese spíš chladné teploty, klidně kolem jednoho nebo dvou stupňů, než ty vysoké, jak píše i web ireceptar.cz. Jestliže ji uskladňujete ve sklepě nebo stodole, dejte jen pozor, aby neomrzla.


Zdroje:

https://www.ceskaselka.cz/skladovani/tipy-na-skladovani-cibule-doma/

https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/5-tipu-na-spravne-skladovani-cibule-cesneku