Cibule zlepšuje trávení

Kuchyňská cibule má vysoký obsah prebiotik a vlákniny, což z ní dělá super parťáka pro naše střeva. Prebiotické látky významně stimulují střevní mikrofloru a jsou důležité pro správné zažívání. Konzumace potravin, které probiotika obsahují, je tedy vhodná pro zlepšení imunity a zdraví našich střev.

Zdroj: Youtube

Antibakteriální vlastnosti

Cibule je skvělým bojovníkem proti nevítaným bakteriím v našem těle, dobře si poradí i s viry. Pokud cítíte, že na vás něco leze, cibule skvěle poslouží jako lék i prevence. Zabraňuje tomu, aby se bakterie rozmnožovaly a šířily.

Antioxidant číslo jedna!

Cibule je přímo nabušená zdravými látkami, mezi ně patří mimo jiné i flavonoidy. Ty pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, regulují vysoký krevní tlak a působí antioxidačně.

Cibule a zdravé srdce

Díky svým antioxidačním vlastnostem může cibule významně podpořit zdraví našeho srdce a naopak potlačit riziko vzniku srdečních onemocnění. Studie navíc prokázaly, že pravidelná konzumace cibude může snížit hladinu špatného LDL cholesterolu.

Proti vzniku rakoviny

Pravidelná konzumace česneku a cibule může výrazně snížit riziko vzniku rakoviny, včetně rakoviny žaludku, tlustého střeva a konečníku.

Cibule je dobrá na pleť

Díky vysokému obsahu vitaminu C cibule skvěle podporuje pokožku a vlasy. Vitamin C je důležitý k výrobě kolagenu a cibule má navíc hojivé účinky.

Tip nakonec

Pokud dumáte nad tím, jak takovou cibuli použít, ideální je z ní uvařit čaj. Ač se to na první pohled může zdát jako něco dost nechutného, překvapí vás to. Čaj z cibule ochuťte o med a citron, popřípadě o vlastní bylinky dle výběru. Trápí-li vás kašel, uvařte si například čaj z cibule a šalvěje. Pomůže vám vykašlávat, vypotíte rychle všechny bacily a budete zase fit cobydup.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits#heart-health

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24612081/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594049/