Cibule zlepšuje trávení
Kuchyňská cibule má vysoký obsah prebiotik a vlákniny, což z ní dělá super parťáka pro naše střeva. Prebiotické látky významně stimulují střevní mikrofloru a jsou důležité pro správné zažívání. Konzumace potravin, které probiotika obsahují, je tedy vhodná pro zlepšení imunity a zdraví našich střev.
Antibakteriální vlastnosti
Cibule je skvělým bojovníkem proti nevítaným bakteriím v našem těle, dobře si poradí i s viry. Pokud cítíte, že na vás něco leze, cibule skvěle poslouží jako lék i prevence. Zabraňuje tomu, aby se bakterie rozmnožovaly a šířily.
Antioxidant číslo jedna!
Cibule je přímo nabušená zdravými látkami, mezi ně patří mimo jiné i flavonoidy. Ty pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, regulují vysoký krevní tlak a působí antioxidačně.
Cibule a zdravé srdce
Díky svým antioxidačním vlastnostem může cibule významně podpořit zdraví našeho srdce a naopak potlačit riziko vzniku srdečních onemocnění. Studie navíc prokázaly, že pravidelná konzumace cibude může snížit hladinu špatného LDL cholesterolu.
Proti vzniku rakoviny
Pravidelná konzumace česneku a cibule může výrazně snížit riziko vzniku rakoviny, včetně rakoviny žaludku, tlustého střeva a konečníku.
Cibule je dobrá na pleť
Díky vysokému obsahu vitaminu C cibule skvěle podporuje pokožku a vlasy. Vitamin C je důležitý k výrobě kolagenu a cibule má navíc hojivé účinky.
Tip nakonec
Pokud dumáte nad tím, jak takovou cibuli použít, ideální je z ní uvařit čaj. Ač se to na první pohled může zdát jako něco dost nechutného, překvapí vás to. Čaj z cibule ochuťte o med a citron, popřípadě o vlastní bylinky dle výběru. Trápí-li vás kašel, uvařte si například čaj z cibule a šalvěje. Pomůže vám vykašlávat, vypotíte rychle všechny bacily a budete zase fit cobydup.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits#heart-health