Proč se vyplatí svačit?

  • Svačiny vám poskytnou energii zvláště, pokud mezi jídly uplyne několik hodin a hladina glukózy v krvi klesne.
  • Svačiny pomáhají omezit chuť k jídlu a tím zabráníte přejídání se u dalšího jídla i ve večerních hodinách.
  • Svačiny poskytují extra živiny při výběru určitých surovin jako je čerstvé ovoce, ořechy, semínka nebo zelenina.
  • Svačiny vám mohou pomoci udržet přiměřenou a zároveň vyváženou výživu obzvláště, pokud vás přepadne stres nebo vás začne honit mlsná

Co dělá zdravou svačinu?

Ovoce a zelenina jsou dobrou volbou pro zdravé svačiny. Jsou plné vitamínů a mají nízký obsah kalorií i tuku. Dobré a zdravé svačinky jsou také některé celozrnné výrobky, mléčné výrobky jako jsou sýry, jogurty či kefír. Zapomenout byste neměli ani na zdravé tuky, které najdete nejen v oříšcích ale i třeba v avokádu.

Výhody svačin i zdravého mlsání

Zdravá svačina by měla být z celistvých potravin s nízkým obsahem cukru a bez jakýkoliv skrytých přísad jako jsou konzervační látky a dochucovadla. Výběr zdravé svačiny se řídí stejným zdravým přístupem, jako výběr zdravého jídla.

Čemu se naopak vyhnout?

Sladkostem – ty jsou plné přidaného cukru a nezdravých tuků, které nedokáží dobře zasytit. Mohou navíc zvyšovat chuť k jídlu a budete mít po nich téměř okamžitě hlad. To samé platí i o slazených mléčných výrobcích nebo produktech s názvem ,,FIT‘‘. Než tedy po nějakém tom snacku či tyčince sáhnete, přečtěte si pečlivě složení, jestli je opravdu produkt zdravý tak, jak se na první pohled tváří.

Nápady na zdravé svačinky nejen do školy:

1. Mix ořechů

Ořechy jsou výživnou svačinkou, která poskytne dokonalou rovnováhu zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Nejenže jsou ořechy chutné, ale mají zdravotní benefity a dokáží zasytit. Na výběr máte ze spousty ořechů od vlašských, lískových, makadamových až po mandle, kešu, pistácie. Navíc ořechy nepotřebují žádný chlad a díky tomu jsou skvělou volbou ať už jdete do školy, práce nebo vyrážíte na túru.

2. Bílý jogurt a mix bobulovitého ovoce

Obyčejný bílý jogurt (nejlépe řeckého typu) a mix bobulovitého ovoce dokáže vytvořit lahodnou svačinku bohatou na živiny.

Řecký jogurt má totiž vysoký obsah bílkovin a bobule jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů. Přidejte proto pokaždé do svého jogurtu směs různých bobulí, abyste tělu poskytli kvalitní živiny a zároveň získali příjemnou chuť.

3. Tvaroh s ovocem

Tvaroh má vysoký obsah bílkovin. Snoubení tvarohu s ovocem doplní obsah bílkovin a tuku s vlákninou, kdy je výsledkem sladká, krémová a sytá svačina. Ovoce můžete zvolit takové, které máte nejraději, ať se jedná o ovoce sezónní nebo exotické.

4. Hořká čokoláda s mandlemi

Kvalitní a zejména vysokoprocentní hořká čokoláda s mandlemi vytvoří dokonalý chuťový požitek, bez výčitek. Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty a mandle jsou bohatým zdrojem zdravých tuků. Obě suroviny tvoří skvělou kombinaci pro zdravé a uspokojující mlsání.

5. Hummus

Hummus se stal velkým oblíbencem lidí, kteří milují rostlinou stravu nebo vyznávají zdravý životní styl. Hummus se obvykle vyrábí z cizrny, tahini, olivového oleje a česneku. Poskytuje tedy směs rostlinných bílkovin, vlákniny a zdravých tuků prospěšných pro srdce. Hummus navíc můžete spárovat třeba s okurkou nebo celozrnným pečivem.

6. Cherry rajčata s mozzarellou

Rajčata a sýr mozzarella jsou výživným a lahodných způsobem, jak přidat do svého jídelníčku více zeleniny. Stačí rajčata a sýr zakápnout olivovým olejem a dostanete svačinu bohatou na zdravé tuky, vlákninu a bílkoviny

7. Proteinové smoothie

Proteinové smoothie může být sytou svačinou, když potřebujete rychlý a pohodlný způsob, jak zvýšit svůj příjem bílkovin. Do smoothie můžete přidat téměř cokoliv, od ovoce, zeleniny až po zdravé tuky jako je avokádo, ořechové máslo nebo chia semínka. Zatímco na trhu najdete velké množství proteinových prášků, můžete také zkusit místo něho řecký jogurt, který příjem bílkovin také navýší.

8. Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou všestrannou svačinkou, kterou si můžete vychutnat teplou i studenou. Oves je výživné celé zrno, které poskytne dobré množství vlákniny s vyšším podílem bílkovin na rozdíl od jiných obilovin. A co víc? Když vás honí mlsná, můžete své chutě uspokojit ovesnými vločkami s ovocem, skořicí či čokoládovými lupínky nebo vyzkoušet slanou verzi přidáním vajec, avokáda a zeleniny.

Pokud nemáte příliš času, zde je pár super rychlých svačin, které si můžete udělat a vzít si je s sebou kamkoliv:

Lahodný chia pudink s ovocem

Ingredience:

  • 250ml kokosového mléka nebo mléka dle vašeho výběru
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička medu
  • špetka mleté skořice
  • lesní plody či jiné oblíbené ovoce


Postup: Smíchejte chia semínka s mlékem, medem a skořicí. Vzniklou směs nalijte do uzavíratelné skleničky a dejte přes noc chladit do lednice. Ráno do skleničky ještě přidejte hrst lesních plodů, které pudinku přidají sladší a svěží ovocnou chuť. Samozřejmě můžete použít i jiný druh ovoce, které máte rádi jako je: banán, mango, třešně nebo meruňky.

Avokádový pudink

Ingredience:

  • 1 avokádo
  • 1 hrnek kokosového či jiného oblíbeného mléka
  • ½ banánu
  • 1 lžička medu

Postup: Do mixéru přidejte veškeré ingredience a mixujte, dokud vám nevznikne hustá a zároveň hladká směs. Směs následně přendejte do malé uzavíratelné skleničky.

Zdroj:

https://www.promaxnutrition.com/blogs/news/importance-snacking-day

https://pepandlekker.com/blog-1/2020/2/24/the-importance-of-snackingnbsp