KDYŽ MÁTE PODEZŘENÍ, ZASTAVTE SE U PRAKTIKA NA ROZBOR KRVE
Odborným termínem anémie označují lékaři stav, kdy v krvi chybí hemoglobin. Ten na sebe váže kyslík, který je nezbytný pro fungování veškerých tkání. Pro tvorbu tohoto krevního barviva je stěžejní dostatek železa, ale i vitaminu B12 nebo kyseliny listové. Právě jejich nízký příjem může být příčinou chudokrevnosti. Může jít ale i o závažnější zdravotní komplikaci – útlum kostní dřeně, případně o vliv některých léků nebo dědičnou mužskou záležitost – hemofilii. Lékař příčinu vyčte z krevního obrazu.
Vyzkoušejte: Krevní rozbor by měl být součástí pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře jednou za dva roky, kterou hradí každá zdravotní pojišťovna. Kdyby se vám přesto na krev nechtělo, můžete zkusit domácí test na měření hladiny železa v krvi. K dostání je v každé lékárně.
MÁTE-LI SILNOU MENSTRUACI, ŘEŠTE CHUDOKREVNOST I S GYNEKOLOGEM
Chudokrevnost může být způsobena i náhlou ztrátou krve – při zranění, velké operaci, po porodu nebo tehdy, pokud trpíte silnou menstruací. Ženy během svých dnů ztratí běžně cca 40 ml krve. Při abnormálně silném měsíčním krvácení to může být až dvojnásobek. Silné krvácení mohou způsobovat děložní myomy, endometrióza, pánevní zánět nebo hormonální nerovnováha. Vyplatí se to opět probrat s lékařem.
Vyzkoušejte: Že krvácíte více, než je u žen běžné, poznáte podle toho, že krvácení trvá déle než sedm dní, musíte měnit hygienické potřeby i dříve než za hodinu, případně i během noci, v menstruační krvi se objevuje velké množství sraženin. Pomoci může hormonální antikoncepce i nitroděložní tělísko. A také bylinky – u nich je to ale běh na dlouhou trať.
JÍTE-LI MASO JEN ZŘÍDKA NEBO VŮBEC, ZAMĚŘTE SE NA ROSTLINNÉ ZDROJE ŽELEZA
Nejběžnějším důvodem anémie je nedostatek železa ve stravě. Velký pozor by si měli dávat vegetariáni a zejména vegani. Důležitým zdrojem železa je totiž červené maso. Na talíř si kromě něho ale můžete naložit více luštěnin, červenou řepu, rajčata, ředkvičky, hrášek, dýňová a slunečnicová semínka, borůvky, rakytník, sušené švestky, oves nebo fazole mungo.
Vyzkoušejte: Pokud je vaše strava v pořádku, ale železa je pořád málo, radí celostní medicína omezit konzumaci vína, piva, ale i jinak zdraví prospěšného olivového oleje, luskovin a košťálovin, mléka či vajec. Důležité je uvědomit si, že z rostlinných zdrojů dokáže organismus získat výrazně méně železa než z těch živočišných.
TRÁPÍ-LI VÁS ÚNAVA, VSAĎTE NA DOPLŇKY STRAVY I BYLINY
Jedna z babských rad zní zapíchat přes noc do jablka čtyři hřebíky, ráno je vyndat a jablko sníst. To opakovat třikrát týdně po jeden měsíc. Pomáhá prý i lžička medu s pylem každý den po celý měsíc. Bylináři radí vsadit na kopřivu – čerstvé mladé kopřivy lze přidávat do polévek nebo salátů, skvělé účinky slibuje i šťáva z kopřivy dvoudomé. Stejně tak se doporučuje pít šťávu ze syrové červené řepy nebo borůvek.
Vyzkoušejte: K dostání jsou samozřejmě i výživové doplňky s obsahem železa a dalších potřebných látek i preparáty, které zvyšují schopnost tenkého střeva vstřebávat železo. Myslete ale na to, že se železem můžete i fatálně předávkovat. Svoje doplňky proto schovávejte před dětmi a nikdy si je neordinujte sami.
Zdroje:
- Kondice 11/2020
- https://jhoonline.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13045-021-01202-2
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/