Lékaři občas narážejí na lidi, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu, přesto ale přísahají, že tučnému masu ani žloutkovým věnečkům neholdují. Nakonec se viník vystopuje: Tito lidé se často nervují a ze života se příliš neradují. Podle nejnovější studie, kterou zaštiťovala bostonská Harvard School of Public Health, jsou lidé s nižší hladinou cholesterolu optimističtější. Lékaři zde váhají, zda bylo dřív vejce nebo slepice, tedy jestli vysoká hladina cholesterolu dokáže ovlivnit to, jak se člověk cítí, nebo naladění člověka působí na dění v cévách. Každopádně se shodli, že je takové spojení životní spokojenosti a hladiny cholesterolu vlastně vůbec nepřekvapuje. „Je to další střípek do mozaiky, že psychické a fyzické zdraví spolu souvisí. A že zřejmě optimističtí lidé mají výhodu, co se týče zdraví,” říká autorka studie Julia Boehm.

Dědictví předků

Stres cévám škodí, protože jeho mechanismus pochází z pravěku. Naše tělo reaguje na zátěž úplně stejně jako organismus prapředků, to znamená, že do cév se vyplaví hormony adrenalin a kortizol. Tím se zvýší krevní tlak, laicky se dá říct, že krev zhoustne. Tyto hormony vyvolávají také produkci cholesterolu, který má v běžném provozu za úkol ‚opravovat‘ poškozené buňky. I on se zkrátka připraví na akci, podobně jako si vojáci před bitvou chystají zbraně. Potíž je v tom, že k žádné bitvě nedojde. Naši předci museli utíkat nebo bojovat s nepřáteli a vyplavené látky v krvi jim v tom pomáhaly a přirozeně se spotřebovaly. Nám se ale ukládají do cév.

Vyplavujte během nebo bojem

Pokud tedy víte, že patříte mezi stresaře, věnujte svým cévám mimořádnou pozornost. Občas si zahřešte bez obav, přece jen sladké a tučné uklidňuje nervy. Ale hlavně si najděte způsob, jak se stresových nánosů v cévách zbavit.

Nejlepším ‚vyplavovákem‘ je běh, ale třeba zjistíte, že vám pomůže kickbox. Můžeme doporučit také bojový sport krav maga, který je založený na přirozených pohybech, takže ho zvládne úplně každý, tréninky jsou zároveň velmi akční a všestranné. A jako vedlejší pozitivní efekt mohou stresaři brát jistotu, že se zvládnou ubránit, když jim bude chtít někdo ublížit. Akci také kombinujte s uklidňujícími druhy pohybu, jako je jóga, pilates nebo jejich mix jogalates. Uklidňující je také port de bras.

Zkontrolujte si geny

Někdy je také dobré vědět, jestli za vaší vysokou hladinou cholesterolu a vším dalším, co to obnáší, nestojí genetické faktory. Byť lékaři tvrdí, že mocnější než genetika jsou stravovací a volnočasové návyky, které si z původní rodiny přineseme, je dobré vědět, zda právě kvůli genům nemáte třeba posunutou startovní čáru. Může se stát, že i když jíte uvědoměle a zdravě a dostatečně se hýbete, cholesterol je pořád vysoký. Genetici dokážou vyšetřit mutace některých genů, které můžou za to, že vaše cévy jsou citlivější k agresorům, kteří v nich kolují.