Premium obsah

Chlorella: Řasa, která detoxikuje organismus a čistí střeva

Chlorella: Řasa, která  detoxikuje organismus a čistí střeva
S příchodem nového roku máme v hlavě spoustu předsevzetí, které jsou úzce spojené s hubnutím a zdravou stravou. Může se stát, že první týden v lednu stojíme ve fitku v nových legínách a funkčním tričku a ke snídani si dáme nízkotučný jogurt a smoothie. Je to ale to, co budeme dělat pravidelně celý rok? Je to to, co nás bude naplňovat? Ne všechny rady na internetu, díky kterým se dostaví zaručené výsledky snadno a rychle, jsou tak zázračné, jak se zdají. Rádi vám pomůžeme s rozhodováním, do čeho je dobré investovat a do čeho naopak vůbec. Určitě jste také už slyšeli o zeleném zázraku jménem chlorela. Jsou její prospěšné vlastnosti pravdivé? Jak ji konzumovat?

Co vlastně je chlorela?

Jedná se o sladkovodní řasu původem z Japonska. Je bohatá na aminokyseliny, fosfor, hořčík, železo, draslík, beta-karoten a celou řadu vitaminu řady B. Nejvíc aminokyselin najdeme v Chlorelle vulgaris. Je také známá jako superpotravina, velmi často doprovázena dalšími zázračnými zelenými potravinami, jako je zelený ječmen a spirulina. Chlorela má ale v porovnání s ostatními nejvyšší obsah zeleného barviva.

Příznivé účinky chlorely na naše zdraví

Chlorela má příznivé účinky při detoxikaci organismu, což se právě v tomto období skvěle hodí. Hlavní složka chlorely, růstový faktor CGF, má silně omlazující efekt a působí prebioticky. Vláknina z chlorely na sebe váže toxické látky, které pak spolu s ní odcházejí ze střevního traktu. Pevná část vlákniny pak působí ve střevech jako takové kartáčky, které mechanicky čistí vnitřní stěny trávicího traktu a odstraňují tak nánosy odpadu, jež se tam postupně nashromáždily. Chlorela také posiluje imunitu. Vytváří nepřátelské prostředí pro nepřátelské mikroorganismy v našem těle. A i díky tomuto procesu vytvořením přátelského prostředí zlepšuje náladu a naši celkovou kondici. Při užívání chlorely bychom se měli cítit vitální a plni energie.

Na co si při užívání chlorely dávat pozor?

Pravidelné užívání chlorely může mít také svá úskalí. Její konzumaci byste se naopak měli vyhnout, pokud se potýkáte s autoimunitním onemocněním nebo trpíte onemocněním žilního systému, hyperfunkcí štítné žlázy či chronickým zánětem trávicího traktu. Pokud pravidelně užíváte medikaci, například na ředění krve, možnost konzumace této sladkovodní řasy jako doplňku stravy vždy konzultujte se svým lékařem.

Jak chlorelu konzumovat?

Chlorelu můžete zařadit do svého jídelníčku jako doplněk stravy. Pokud se pro to rozhodnete, je dobré začít nejprve s malou dávkou denně a postupně množství přidávat tak, aby denní dávka nepřesáhla 6 g. Při užívání řas je potřeba dodržovat pravidelný pitný režim. Jakmile byste cítili podrážděný žaludek nebo bolesti hlavy a únavu, je možné, že užíváte vyšší množství chlorely, než by vaše tělo bylo schopné zpracovat. V takovém případě je dobré ji na nějakou dobu vynechat, nebo snížit dávkování. I v případě, že se při užívání chlorely cítíte dobře, po 3 měsících vynechte dávky alespoň na měsíc. Na trhu najdete tuto sladkovodní řasu ve formě prášku, který si můžete přidat například do ranního smoothie. K dostání jsou ale i tablety, které jsou pro většinu zákazníků velmi jednoduchým a stravitelným řešením.

Příznivých účinků užívání chlorely je opravdu požehnaně. Konzumací tohoto zeleného zázraku svému tělu můžete jen prospět. S chutí do ní – máte zelenou.

Zdroje:

  • https://www.lekarna.cz/
  • https://www.balicekzdravi.cz/
  • https://www.blendea.cz/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788181/
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.