Nejjednodušším způsobem, jak nevyhazovat zbytečně odřezky zeleniny (nebo i masa) je udělat z nich vývar. Skladujte zbytky zeleniny v uzavřené nádobě v mrazáku, a když jich nasbíráte dostatek, udělejte z nich vývar. Ten pak můžete využít k čemukoliv - k polévce, omáčkám, rizottu, nebo podlévání masa.

Pokud máte ale trochu trpělivosti, času a nálady, můžete ze zdánlivých odpadků vytvořit vrcholné gastro.

Zdroj: Youtube

V hlavní roli brambory

Pokud brambory při každé přípravě oloupete, přicházíte o to nejzdravější z nich - bramborové slupky.

Bramborové slupky obsahují velké množství vlákniny a vitaminů B a C. Podstatný je také jejich obsah vápníků, draslíku a železa.

Jednoduchou lahůdkou mohou být chipsy s bramborových slupek. Řádně očištěné slupky usušte utěrkou, a rozložte na pečící plech a okořeňte oblíbeným kořením. Doporučujeme směs papriky, oregána, soli a pepře. Pečte při vysoké teplotě asi 10 minut, dokud slupky nezezlátnou. Můžete je pokapat trochou dobrého olivového oleje a ihned podávat. K bramborám můžete přidat i slupky od mrkve, batátů, jablka nebo červené řepy.

Vyzkoušet můžete také plněné bramborové slupky. Brambory uvařte se slupkou vcelku. Poté je rozkrojte, opatrně vydlabejte vnitřek, a slupku použijte jako mističku - naplňte ji směsí sýra, slaniny, bylinek, nebo třeba špenátu. Následně slupky zapečte v troubě a podávejte s dipem dle výběru.

Domácí vegeta

Sušička hub je v tomto receptu skvělým pomocníkem, poradíte si ale i s troubou. Použít můžete slupky všeho druhu - od mrkve, celeru, jarní cibulky až po česnek. Dále můžete použít stonky bylinek, které jste nevyužili - oregano, bazalka, petrželka...

Vše řádně osušte utěrkou a nechte v troubě dokonale vysušit. Následně vše rozmixujte, přidejte sůl, a domácí vegeta je na světě.

Zdroje: