Naplánujte si jídelníček na týden dopředu

Než půjdete nakupovat, promyslete si a následně si udělejte plán, jaká jídla budete tento týden vařit. Díky tomu vaše cesta do supermarketu bude mnohem jednodušší a snížíte tím i pokušení objednat si jídlo, pokud některý den v týdnu nebudete stíhat nebo se objeví nečekané záležitosti, které nebudete moci odložit. Ušetříte tím také čas a peníze za benzín, když nebudete muset jezdit na nákup několikrát týdně.

Připravte si jídlo od samého začátku

Pro některé lidi zahrnuje jídelníček předem připravená jídla. I když jsou skvělou volbou pro pohodlí, bývají daleko dražší, než kdybyste si je od začátku uvařili sami doma. Pokud vám vaření příliš nejde, snažte se hledat recepty, které jsou vhodné pro začátečníky, jako jsou například jídla z jednoho hrnce nebo jednoduché a výživné saláty, které můžete připravit bez jakékoliv námahy s minimální přípravou.

Podívejte se, co je kde v akci

Než se vydáte do obchodu, podívejte se online na jednotlivé supermarkety ve vašem okolí, abyste nepřišli o nějaké týdenní speciality a akční nabídky, zejména v odděleních čerstvých produktů masa. Svá jídla pak můžete založit na těchto levnějších položkách, na rozdíl od toho, že si suroviny budete vybírat pouze proto, abyste dorazili do obchodu a uvědomili si, že ingredience, které potřebujete jsou cenově přemrštěné a zatíží váš rozpočet. Pokud budete sledovat akční nabídky, výrazně ušetříte.

Zkontrolujte, co doma máte a co ne

Než se pustíte do týdenního nákupu potravin, zkontrolujte si ledničku, mrazák a spíš, abyste nekoupili věci, které doma už máte, nebo zbytečně nevyhazovali jídlo, které se brzy zkazí. Pokud vám z předchozího týdne zbyly nějaké suroviny, snažte se vaše další jídla na nich založit a spotřebovat je.

Nakupujte sezóně

Čerstvé produkty, které jsou v sezóně, bývají daleko levnější a chutnají mnohem lépe než ovoce a zelenina, která je mimo sezónu. Nákup a plánování vám může usnadnit i to, že si na lednici dáte seznam toho, jaké suroviny se vyplatí kupovat v určitém ročním období.


Vytvořte si seznam a držte se ho

Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak přehnaně utrácet v obchodech, je koupit věci, které nepotřebujete nebo věci, které nebyly na vašem seznamu. Existuje několik skvělých aplikací s nákupním seznamem, které vám umožní kategorizovat váš seznam podle sekcí, abyste ušetřili čas a peníze za zcela zbytečné položky. Držet se svého seznamu také znamená, že je méně pravděpodobné, že budete plýtvat jídlem.

Jídlo připravujte ve velkém

Pokud si vybíráte recepty, které tvoří pouze 1-2 porce, je pravděpodobné, že budete muset kupovat více surovin a tím i více utrácet. Výběr receptů, které obsahují alespoň čtyři porce, znamená, že budete muset kupovat méně a budete mít k dispozici také zbytky, které můžete sníst další den nebo si zbytek jídla uložit do mrazáku na dobu, kdy budete mít málo času.

Vyhněte se přepychovým ingrediencím

Pokud recept bude vyžadovat speciální přísadu – gurmánské koření či produkty, které nejsou v sezóně, zkuste jednoduše vymyslet alternativu.

Pokud jsou čerstvé bylinky nebo směsi koření drahé či vám stačí pouze malé množství dané ingredience na jedno jídlo, zvažte raději nákup jednotlivých sušených bylinek. Mražené ovoce a zelenina jsou také skvělou variantou, pokud vám váš rozpočet neumožňuje nakupovat vše čerstvé.

Podívejte se na cenu za jednotku

Při porovnávání produktů různých značek zkoumejte spíše cenu za jednotku než celkovou cenu. Ta je často tištěna v malém písmu a uvádí cenu za 100g. Celková cena u produktu od značky A může být výrazně dražší než u značky B, ale hodnota za 100g může být však nižší – tedy lepší poměr a cena.

Programy, aplikace a kartičky výhod

Většina obchodů s potravinami nabízejí programy odměn, jako jsou slevy za útratu určitých částek nebo přístup ke speciálním akčním nabídkám a slevám pro jejich členy. A to se vyplatí!

Prozkoumejte místní možnosti

Podívejte se, co je poblíž - ať už se jedná o řeznictví či farmářské trhy nebo jiné malé obchody s produkty. Není stoprocentně zaručeno, že tyto suroviny budou levnější než ty ze supermarketu, ale stojí za to se na ně podívat, protože i oni mohou nabízet věci ve slevě. Někteří malí prodejci potravin a trhů mají krabici s čerstvým zbožím za levné ceny – zejména před zavírací dobou.

Vyvarujte se věrnosti k určité značce

Můžete mít některé značky oblíbené (nebo značky, kterým se naopak vyhýbáte), ale flexibilita se značkami, které kupujete, vám rozhodně dává více možností. Supermarketové značky jsou také mnohem levnější a často ani nepoznáte rozdíl v kvalitě. To platí pro značky obchodů obecně. Zjistěte si, který obchod ve vašem okolí je nejlevnější, nebo zkuste nakoupit základní potraviny a porovnejte své účtenky.

Ukládejte, skladujte

Vědět, jak správně skladovat potraviny, může prodloužit jejich životnost a také snížit množství, které vyhodíte. Zde je několik tipů na skladování, které vám pomohou vytěžit z vašeho týdenního nákupu více:

  • Otevřené balíčky uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách.
  • Ovoce a zeleninu skladujte v sáčcích v ledničce.
  • Zmrazte maso a zbytky, které nějakou dobu nebudete jíst.
  • Brambory skladujte na tmavém a chladném místě.

Zdroje:

https://www.foodbank.org.au/food-waste-facts-in-australia/?state=au

https://www.abs.gov.au/statistics/economy/price-indexes-and-inflation/consumer-price-index-australia/latest-release