Původ belugy není přesně znám, ale předpokládá se, že pochází z oblasti dnešní Sýrie. O něco jasnější je to s jejím názvem. Tento nejdrobnější ze všech druhů čočky získal svoje jméno podle kaviáru Beluga, kterému se po uvaření velmi podobá.
Beluga patří mezi luštěniny, které nevyžadují zdlouhavou přípravu – za dvacet minut máte hotovo. Není ji totiž před vařením potřeba namáčet a ani její tepelná úprava netrvá dlouho. A k tomu skvěle chutná! Má lehce nasládlou, až oříškovou chuť, která výborně pasuje hlavně k zelenině. Navíc zůstává i po uvaření pevná, takže jí to bude slušet i v zeleninových salátech.
Nejen pro dietáře
Kromě chuti tenhle druh čočky vyniká i nutričními hodnotami. Obsahuje velké množství bílkovin a hodně vlákniny. Pyšní se obsahem antioxidantů, vitaminů skupiny B a minerálů (například hořčíku či zinku). Má nízký glykemický index, proto se hodí nejen pro lidi trpící cukrovkou, ale i pro ty, kteří si hlídají váhu.
recepty:
Polévka ze dvou druhů čočky
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 3 brambory, očistěné, nakrájené na malé kostky
- ½ hrnku červené čočky
- ½ hrnku čočky beluga
- 1,5–2 litry zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce majoránky
V hlubším hrnci rozpalte máslo, přisypte nakrájenou cibuli a orestujte. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, promíchejte a přihoďte brambory. Krátce orestujte. Vsypejte omytou a osušenou čočku (oba druhy), zalijte vývarem, vložte bobkové listy a vařte 20 minut, než čočka a brambory změknou. Vyjměte bobkové listy. Pak odeberte půl až tři čtvrtě polévky do jiné nádoby a rozmixujte. Přilijte zpátky do hrnce, a pokud je třeba, zřeďte zbytkem vývaru. Dochuťte solí a majoránkou.
Teplý salát s kořenovou zeleninou a čočkou beluga
- olej
- 1 malá cibule, nakrájená najemno
- 60 g mrkve, okrouhané, nakrájené na podlouhlé špalíčky
- 60 g celeru, okrouhaného, nakrájeného na podlouhlé špalíčky
- 120 g rajského protlaku nebo 1 plechovka sterilovaných rajčat, pokrájených
- zeleninový vývar
- 200 g uvařené čočky beluga
- tymián, libeček, petrželka
- sůl, pepř rýže nebo chléb naan
Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibuli. Přidejte mrkev a celer a krátce osmahněte. Přilijte protlak a zahřejte, aby směs pobublávala. Chcete-li mít pokrm krémovější, přidejte ještě 150–200 ml zeleninového vývaru a povařte. Nakonec vmíchejte čočku beluga, osolte, opepřete a přidejte zelené bylinky podle chuti (koriandr, tymián, libeček či petrželku). Podávejte s chlebem naan nebo s rýží.
Zdroje:
- Kondice 3/2020
- https://eatplant-based.com/black-beluga-lentils/
- https://www.finedininglovers.com/article/black-lentils
- https://www.yummly.com/recipes/black-beluga-lentils
- https://www.merchant-gourmet.com/blogs/news/beluga-lentils
- https://www.researchgate.net/figure/Seeds-of-three-varieties-of-Lens-culinaris-Beluga-a-Villalba-e-Onano-i-Sections_fig1_336452826