Původ belugy není přesně znám, ale předpokládá se, že pochází z oblasti dnešní Sýrie. O něco jasnější je to s jejím názvem. Tento nejdrobnější ze všech druhů čočky získal svoje jméno podle kaviáru Beluga, kterému se po uvaření velmi podobá.

Beluga patří mezi luštěniny, které nevyžadují zdlouhavou přípravu – za dvacet minut máte hotovo. Není ji totiž před vařením potřeba namáčet a ani její tepelná úprava netrvá dlouho. A k tomu skvěle chutná! Má lehce nasládlou, až oříškovou chuť, která výborně pasuje hlavně k zelenině. Navíc zůstává i po uvaření pevná, takže jí to bude slušet i v zeleninových salátech.

Nejen pro dietáře

Kromě chuti tenhle druh čočky vyniká i nutričními hodnotami. Obsahuje velké množství bílkovin a hodně vlákniny. Pyšní se obsahem antioxidantů, vitaminů skupiny B a minerálů (například hořčíku či zinku). Má nízký glykemický index, proto se hodí nejen pro lidi trpící cukrovkou, ale i pro ty, kteří si hlídají váhu.

recepty:

Zdroj: Youtube

Polévka ze dvou druhů čočky

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 3 brambory, očistěné, nakrájené na malé kostky
  • ½ hrnku červené čočky
  • ½ hrnku čočky beluga
  • 1,5–2 litry zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce majoránky

V hlubším hrnci rozpalte máslo, přisypte nakrájenou cibuli a orestujte. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, promíchejte a přihoďte brambory. Krátce orestujte. Vsypejte omytou a osušenou čočku (oba druhy), zalijte vývarem, vložte bobkové listy a vařte 20 minut, než čočka a brambory změknou. Vyjměte bobkové listy. Pak odeberte půl až tři čtvrtě polévky do jiné nádoby a rozmixujte. Přilijte zpátky do hrnce, a pokud je třeba, zřeďte zbytkem vývaru. Dochuťte solí a majoránkou.

Teplý salát s kořenovou zeleninou a čočkou beluga

  • olej
  • 1 malá cibule, nakrájená najemno
  • 60 g mrkve, okrouhané, nakrájené na podlouhlé špalíčky
  • 60 g celeru, okrouhaného, nakrájeného na podlouhlé špalíčky
  • 120 g rajského protlaku nebo 1 plechovka sterilovaných rajčat, pokrájených
  • zeleninový vývar
  • 200 g uvařené čočky beluga
  • tymián, libeček, petrželka
  • sůl, pepř rýže nebo chléb naan

Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibuli. Přidejte mrkev a celer a krátce osmahněte. Přilijte protlak a zahřejte, aby směs pobublávala. Chcete-li mít pokrm krémovější, přidejte ještě 150–200 ml zeleninového vývaru a povařte. Nakonec vmíchejte čočku beluga, osolte, opepřete a přidejte zelené bylinky podle chuti (koriandr, tymián, libeček či petrželku). Podávejte s chlebem naan nebo s rýží.

Zdroje: