Cereální pečivo

V případě označení pečiva za cereální se často můžeme setkat pouze s marketingovým tahem.

Slovo cereální označuje pouze fakt, že je pečivo vyrobeno z obilí. V takovém případě se může jednat o obyčejný rohlík, který je pouze obarvený do tmavší barvy. Rohlík tak působí zdravěji, ale hodnotově je úplně stejný jako jeho běžný bílý kolega vedle.

Pečivo se nejčastěji barví například karamelem, aby se dosáhlo tmavší barvy. Často se pečivo také posype zrníčky, aby celý produkt vypadal zdravější a více lákal ke koupi.

Celozrnné pečivo

Oproti tomu celozrnné pečivo už je opravdu dobrá volba.

Celozrnné pečivo má vysoký obsah vlákniny, ale také komplexních sacharidů. Komplexní sacharidy se uvolňují pomalu a postupně do krve, což zajistí delší zasycení.

Pečivo je vyráběno z celozrnné mouky, která je bohatá na výše zmiňovanou vlákninu, ale také esenciální mastné kyseliny. Aby pečivo mohlo být označeno jako celozrnné, je důležité, aby obsahovalo alespoň 80 % celozrnné mouky.

Kalorie a celozrnné pečivo

Spousta lidí má mylnou představu, že po celozrnném pečivu nepřiberou nebo také že celozrnné pečivo obsahuje méně kalorií než pečivo běžné. Není to tak.

Celozrnné pečivo je stejně (plus minus pár kalorií) kalorické jako pečivo běžné. Dokonce může být někdy více kalorické pro obsah různých semínek či oříšků.

Prim hraje vláknina a lepší a výživnější složení.

Vláknina je důležitá zejména pro zdravá střeva, lepší trávení, ale také pocit sytosti. A právě trávení ovlivňuje následně spoustu funkcí v našem těle. Také celozrnné pečivo obsahuje lepší zdroj komplexních sacharidů, které jsou pro naše tělo stejně důležité jako je zmiňovaná vláknina.

Moc vlákniny může škodit

Pokud byste jedli potraviny obsahující vlákninu od rána do večera, můžete prudce zvýšit svůj příjem vlákniny, a vaše střeva, která nejsou připravena na takový nápor, mohou mít problém s jejím strávením. Proto je důležité mít také příjem vlákniny pod kontrolou: nekupovat pouze potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, a nemít je v každém jídle svého jídelníčku.

Závěrem

V případě, že chcete tělu dopřát výživnější potravinu, získat pro tělo více vlákniny, kvalitní sacharidy, volte celozrnné pečivo. Je to vždy lepší a kvalitnější volba než pečivo běžné či cereální, které je pouze obarvené, aby působilo zdravěji.

Běžného pečiva se však nemusíte bát. Pokud si jednou za čas dopřejete čerstvou bagetu, která nebude celozrnná, nic se nestane. Kalorická hodnota pečiva bývá podobná a běžné pečivo nemůže za kilogramy navíc.

Zdroje:

  • https://www.fitness007.cz/blog/na-co-koukat-pri-vyberu-peciva-vicezrnne-cerealni-nebo-celozrnne-ktere-koupit/
  • https://fitmaliny.cz/