Bulvový celer je v české kuchyni základem mnoha tradičních jídel. Ačkoliv je u nás celer naprosto běžnou surovinou, ve světě tomu tak všude není. Momentálně se ale stává slavným i tam, jelikož je svým složením v podstatě superpotravinou. Navíc je celer tak univerzální, že se dá použít k nejrůznějším možným pokrmům.

Zdroj: Youtube

Účinky celeru na zdraví

Bulva celeru obsahuje vitaminy C, K a B6. Je bohatý na vlákninu i bílkoviny a obsahuje mimo jiné také fosfor, vápník a draslík. Má velmi málo kalorií a je mnohem zdravější, než například brambory.

Celer je také přímo nacpán antioxidanty, které našemu tělu pomáhají bojovat proti volným radikálům. Díky obsahu draslíku a vitaminu K se řadí mezi potraviny, které jsou důležité pro zdraví našeho srdce. Vitamín C zase může zlepšit funkci krevních cév a krevních tuků u některých lidí, jako jsou lidé s cukrovkou.

Protože je celer potravina s vysokým obsahem vlákniny, skvěle funguje i na naše trávení. Pomáhá zrychlit metabolismus, zpevnit stolici a pročistit střeva. Některé výzkumy dokonce tvrdí, že pravidelná konzumace celeru může mít i protirakovinné účinky.

Recepty s celerem

Celerová pomazánka tety H.

Jde spíše o celerovou remuládu, ale tento recept mi definitivně změnil život. Nebo aspoň vztah k celeru. Bulvový celer mi nikdy moc nechutnal a v talířích od polévky mi už od mého dětství nešťastně zůstával. Když jsem ale ochutnala tento recept, stal se celer jednou z mých nejoblíbenějších potravin.

Ingredience:

  • šťáva z poloviny citronu
  • 35 g kyselé okurky
  • 350 g očištěného celeru
  • 125 g majonózy
  • 125 g zakysané smetany
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 5 g soli
  • pepř
  • bylinky dle výběru (v původním receptu je kerblík, petržel, pažitka a estragon)

Postup: Vymačkejte šťávu z citronu a nastrouhejte kyselé okurky nahrubo. Celer nastrouhejte na jemné nudličky a ihned zalijte citronovou šťávou, aby nezačal hnědnout. Přidejte majonézu, zakysanou smetanu a hořčici, osolte a opepřete a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte jemně nasekané bylinky a můžete podávat na bílé vece s cherry rajčátkem. Na ozdobu se výborně hodí kerblík či petrželka.

Celerová kaše

Jsem snad největším milovníkem bramborové kaše na světě a jsem schopna ji vařit i několikrát týdně. Občas kaši ale ráda ozvláštním a přidám i jinou zeleninu. Nejčastěji je to mrkev a celer. Kaše je pak krásně nadýchaná, barevná a plná chuti. Ovšem gramáže surovin vám bohužel přesně neřeknu, protože se při vaření řídím pravidlem ,přiměřeně'.

Ingredience:

  • brambory
  • mrkev
  • celer
  • sůl
  • kmín
  • bylinky dle výběru
  • smetana ke šlehání
  • mléko
  • máslo

Postup: Oloupané a nakrájené brambory s celerem uvařte v osolené vodě s kmínem. Mrkev doporučuji vařit zvlášť, trvá jí to déle, než změkne a navíc je na ní potřeba tyčový mixér. Změklé brambory s celerem zceďte, přidejte opravdu bohatou lžičku soli, kus másla napůl smetanu ke šlehání a mléko. Vyšlehejte vše dohladka, z mrkve vymixujte pyré a přidejte do kaše. Můžete přidat bylinky dle výběru - já ráda přidávám oregano a rozmarýn.

Celerové řízky

Oškrábaný celer nakrájejte na cca 1 cm silné plátky a v osolené vodě je povařte takzvaně al dente. Nechte je dobře vychladit. Česnek utřete se solí a s vejcem. Osušené plátky celeru pak obalte v mouce, vejci a nakonec ve strouhance. Nakonec celerové řízečky osmažte v oleji nebo v horkovzdušné fritéze.

Tip navíc - celer můžete ještě před těstíčkem obalit řasou nori. Celer dostane úplně nový exotický nádech.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/celeriac#nutrition

https://www.bbcgoodfood.com/glossary/celeriac-glossary

https://chefoodrevolution.com/en/vegan-celeriac-schnitzel/