„Když vám je zima, čaj vás zahřeje. Když vám je teplo, čaj vás ochladí. Když jste smutní, čaj vás povzbudí. Když jste rozčílení, čaj vás uklidní,“ hlásal kdysi bývalý britský ministr financí William E. Gladstone. Británie je pitím čaje pověstná, kdo by neznal jejich dennodenní rituál s čajem o páté? Zatímco v Evropě pijeme spíše čaje černé nebo ovocné, v čajové velmoci Asii upřednostňují zelené a bílé čaje. Právě Čína patří mezi nejsilnější světové producenty čaje, dalšími velkými exportéry je Nepál, Thajsko, Indie a Srí Lanka.

Zdroj: Youtube


Právě tam jsem před lety ochutnala svůj první bílý čaj i já. Dodnes si pamatuju ten moment, kdy mi přímo v továrně na jeho zpracování podali malý koflík se světle nazlátlým čajem. Omamná vůně květin, jasná barva a intenzivní, plná, nasládlá a přitom lehce nahořklá chuť už s prvním douškem. A jak mě ten malý šálek plný kofeinu nakopl! Od té doby uplynulo už několik let, ale bílý čaj patří stále k mým oblíbeným.

Proces výroby

Proč se mu vlastně říká bílý? Jeho listy a poupata se sbírají těsně před otevřením, kdy jsou pokryty jemnými bílými chloupky. Pokud jste na něj v obchodech někdy narazili, možná vás překvapila jeho vyšší cena. Je to proto, že bílý čaj se vyrábí z těch nejkvalitnějších mladých lístků a také jeho průběh zpracování je poměrně dost pracný. Základem jsou listy rostliny čajovníku čínského, tedy stejného keře, z něhož pocházejí lístky na černý či zelený čaj. K rozdílu ale dochází při sklizni a zpracování. Mladé lístky se jeden po druhém ručně sbírají na počátku vegetačního období, tedy během krátkého časového úseku na přelomu března a dubna. Když sběračky lístky sesbírají, nechávají se volně zvadnout a následně se suší na slunci. Protože se bílý čaj nepraží ani nefermentuje, uchovává si svoje typické aroma, které ho odlišuje od ostatních druhů čajů. Tohle velice šetrné zpracovávání umožňuje poupatům udržet si vysokou koncentraci antioxidantů, a proto jsou jeho účinky na lidský organismus tak pozitivní.

Odkud k nám přišel čaj?

O původu čaje se traduje několik legend sahajících do doby tři až pět tisíc let před naším letopočtem. Podle jednoho z příběhů čaj objevil čínský císař Šen-nung, když si chtěl převařit vodu. Z nebe mu údajně do vřící vody spadlo několik lístků čajovníku, a tak vznikl první čaj. Jisté zdroje zase tvrdí, že čaj byl do Číny dovezený z Indie, kde je jeho tisíciletá tradice. Každopádně byl bílý čaj odjakživa určen primárně pro císaře a jeho dvůr a vzhledem k náročnosti sběru a sušení je jeho produkce velmi omezená.


Má řadu benefitů pro naše zdraví

Bílý čaj je ze všech tří čajů (černý, zelený, bílý) nejméně zpracovaný. Díky tomu si zachovává vysoké množství antioxidantů bojujících proti volným radikálům – a to je hlavní důvod, proč studie spojují bílý čaj s mnoha zdravotními přínosy. V analýze pěti studií vědci zjistili, že lidé, kteří pili tři nebo více šálků bílého čaje denně, měli o 21 % nižší riziko srdečních onemocnění. Podle vědců také polyfenoly, které se nacházejí v bílém čaji, potlačují buněčné složky, které mohou poškodit síť vláken uvnitř pokožky – a kůže tak zůstává napnutá a pevná. Pravidelnými doušky bílého čaje tak bojujete proti stárnutí pokožky, a dokonce má tento nápoj pomáhat i při hubnutí. Některé studie totiž naznačily, že bílý čaj může pomoct zrychlit metabolismus o dalších přibližně 5 %. To znamená, že díky jeho popíjení spálíte za den 70–100 kalorií navíc. Kromě toho má chránit zuby před napadením bakteriemi, především díky vysokému obsahu katechinů, fluoru a tříslovin.


Jak si bílý čaj připravit?


I když nepatříte mezi čajové mistry, věřte, že jeho příprava je velmi snadná. Základem je správná teplota vody, kterou čaj zaléváte. Ta by neměla mít víc než 85 stupňů (ideální teplota je 75–85 stupňů). Nikdy čaj nezalévejte vroucí vodou, protože byste lístky spálili a výsledná chuť by byla hořká. Čajové lístky v konvici nechte louhovat pět až osm minut, poté sceďte a máte hotovo! Bílý čaj má jemnou a osvěžující chuť a můžete ho pít jak teplý, tak i studený. Pokud dáváte přednost silnějšímu čaji, přidejte více sušených lístků, v opačném případě uberte. Nejlepší je si trochu zaexperimentovat a zjistit, jaké množství vám vyhovuje. Čaj si pak můžete připravovat na míru.

Jestliže chcete pití čaje pozvednout na vyšší úroveň, pořiďte si kvetoucí čaj – což jsou vlastně kuličky z ručně svazovaných lístků bílého čaje, doplněného o kvítka jasmínu, lilie apod. Když kuličku vložíte do vody (ideální k tomu je skleněný hrnek či konvička), lístky se krásně rozvinou a kombinace čaje a květů poskytne zážitek, který lahodí nejen jazyku, ale i oku. Pro pochmurné únorové dny je to přímo ideální nápoj, který povzbudí tělo i duši!


Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/white-tea-benefits#TOC_TITLE_HDR_12

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814607010631

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24172310/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20142827/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15207729/


https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva-2/bily-caj-lahodny-napoj-se-zazracnymi-ucinky.aspx