Slovo ‚šípek‘ označuje několik druhů planých růží. Sbírat a využívat lze všechny. Ideální je trhat šípky na podzim (během září, října) a za slunného suchého počasí. To jsou plody ještě tvrdé, teprve začínají dozrávat a mají oranžovou až načervenalou barvu. Tehdy je v nich podíl vitaminu C nejvyšší, po dozrání klesá.

Zdroj: Youtube

Šípky se suší zbavené stopek i okvětních listů, v sušičce na 60 stupňů, nejlépe překrájené nebo lehce podrcené. Přirozeně sušené plody přicházejí o většinu vitaminu C a snadno chytnou plíseň. Naopak sušení na vyšší teploty je může spálit. Správně zpracované šípky si udrží asi pětinu původního množství ‚céčka‘. I to se ale rychle vytrácí, proto plody zužitkujte do roka. V šípku se ukrývá až desetkrát více vitaminu C než v citronech. ‚Céčko‘ zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím, což oceníme v boji proti virózám. Další zdraví prospěšné látky jsou karoteny, vitaminy skupiny B, třísloviny, flavonoidy a malé množství silice. Kromě toho má šípek močopudné účinky, takže pomáhá i při infekcích močových cest a celkové detoxikaci organismu.

Šípkový čaj

10 g podrcených šípků nechte hodinu louhovat v půllitru studené vody, pak přiveďte k varu, odstavte a nechte 15 minut stát. Sceďte přes sítko nebo plátýnko, abyste čaj zbavili pichlavých chloupků. Nepoužívejte kovové sítko ani nádobí a neotálejte s pitím čaje, jinak dochází ke znehodnocení vitaminu C.

Šípková mast

Je skvělá proti stárnutí pleti, pomáhá odstraňovat skvrny jaterní, stařecké i od sluníčka, slouží jako prevence strií a nehezkých jizev. Můžete ji vyzkoušet i na vyrážky, ekzémy, podrážděná místa a lehké popáleniny. Dokonale usušené šípky nadrťte v mixéru, vsypte do 2/3 zavařovací sklenice, zbytek zalijte olivovým olejem. Vložte do vodní lázně a 45 minut zahřívejte (ale nevařte, teplota vody by neměla překročit 80 stupňů). Odstavte, zakryjte plátýnkem, připevněte gumičkou a nechte na okně týden macerovat. Poté přeceďte přes hustý cedník. Olej pak znovu zahřejte, přidejte k němu 65 g včelího vosku, nechte rozpustit, přelijte přes plátýnko. Nakonec ve směsi rozmíchejte čtyři tobolky vitaminu E. Skladujte ve skleněných nádobkách v chladu.

Šípkový med

Účinek čaje můžete zesílit tím, že ho ochutíte šípkovým medem. Jeho příprava je jednoduchá. Do sklenice s medem (je-li ztuhlý, lehce ho ohřejte ve vodní lázni) přimíchejte nadrcené sušené šípky a promíchejte. Šípkový med můžete užívat i po lžičkách každé ráno na posílení organismu. Ze šípků se vyrábějí i lahodné omáčky, marmelády, či dokonce víno. Jejich výroba je však pracná, protože šípky je třeba rozříznout a očistit od pichlavých chloupků.

Zdroje:

Kondice 10/2019

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655903/

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/rosehip-uses-and-risks