Hned zkraje je třeba zmínit nutriční kvalitu brambor. Podle Marka Kestina, francouzského profesora epidemiologie, obsahuje hlíza téhle rostliny od všech živin trochu a je tak naprosto ideální potravinou, kterou bychom do jídelníčku měli zařazovat několikrát do týdne. Jeho slova potvrzuje i Susann Holtová z katedry lidské výživy University of Sydney, která je považovaná za přední světovou specialistku ve studii glykemického indexu potravin. Brambory jsou podle ní potravinou s vynikajícími nutričními vlastnostmi, jejíž glykemický index odpovídá hnědé rýži.


I kdybyste tak měli k jídlu jenom brambory, stačily by vám pokrýt značnou část základních živin, které naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Irští rolníci například po celé generace nejedli prakticky nic jiného, aniž by přitom trpěli podvýživou nebo jinými chronickými zdravotními problémy. Bez nadsázky tak můžeme říci, že brambory jsou nejlepším potravinovým kocentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek.

Vitamíny, bílkoviny i minerály v jedné bramboře

Někteří odborníci brambory svým složením přirovnávají k vajíčku. Obsahují totiž vysoké množství kvalitních bílkovin. Brambora je bohatá na celou řadu vitamínů, především na vitamín B a C a mnoho minerálů včetně vápníku, hořčíku, zinku a železa, které jsou nezbytné pro správnou funkci imunitního systému. Jedna velká brambora obsahuje dokonce dvakrát více draslíku než banán! Právě draslík má velký význam z hlediska fyziologie výživy člověka, protože vytváří z brambor zásaditou stravu a vyvažuje tak kyselé složky potravy, jako jsou tuky nebo maso. Bramborové hlízy jsou také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, které pomáhají snižovat aterosklerotické procesy (kornatění tepen) a naopak zvyšují odolnost cévních stěn. Antioxidanty v bramborách pak snižují riziko onemocnění srdce a cév a redukují škodlivé volné radikály.

Brambory jako lék

Tahle zelenina má i hojivé schopnosti v případě onemocnění žaludečními vředy, artritidou, bolestí kloubů a zad. Maximální léčivé účinky podpoříte pitím bramborové šťávy (oloupaný brambor nastrouháte, necháte chvíli vypotit a pak všechnu šťávu vymačkáte přes utěrku ). Ta je skvělá i v případě onemocnění ledvin. Zabraňuje tvorbě kamenů v močových cestách a odplavuje kyselinu močovou z těla.

Slupky nevyhazujte

Síla brambor se totiž ukrývá už v jejich slupce. Ta obsahuje kyselinu chlorogenovou, která se váže s karcinogenem (sloučenina způsobující rakovinu), a chrání tak tělo před růstem nádorů. Červené a fialové brambory (a slupky z nich) obsahují hodně antokyanů, které zastavují růst rakovinných buněk. Vařte brambory ve slupce a nebojte se konzumovat je celé.

Nejlepší jsou bio

Brambory, které běžně koupíte v supermarketech, se pěstují na půdě, která je zatížená velkým mmnožstvím hnojiv, těžkých kovů a pesticidů. Nejlepší je tedy kupovat brambory z ekologického zemědělství. Vybírejte přednostně nové brambory s bílou a pevnou dužinou. Naopak se vyhýbejte naklíčeným bramborám, které obsahují nebezpečnou toxickou látku solanin.

Brambory i při dietě

Víte, že brambory nemají téměř žádný tuk? Na běžnou stogramovou porci připadá jen 0,1 gramu tuku. Samozřejmě ale záleží na způsobu přípravy. Tím nejlepším jsou brambory vařené ve slupce na páře. Během téhle přípravy zachováte jednak všechny živiny brambor (vitamín C a B) a také je jejich glykemický index nejnižší, tudíž je vhodný i pro diabetiky a lidi snažící se o redukci váhy.

Pro zachování dobré nutriční hodnoty můžete brambory taky upéct v troubě a potřít olivovým olejem. Pokud si chcete hlídat váhu, vyhněte se pravidelné konzumaci brambor ve formě kaše a smažených hranolků.

Zdroje: www.masantenaturelle.com, www.eagri.cz