TRPÍTE-LI NA PUCHÝŘE, VYHNĚTE SE ČASTÝM CHYBÁM

Puchýř vzniká na místech, kde se pokožka silně tře třeba o pevnou část boty. Tím dojde k uvolnění svrchní vrstvy pokožky od spodní škáry a do prostoru mezi nimi se vylije plazma. Pokud na puchýře trpíte, soustřeďte se vedle volby měkčích materiálů bot i na to, aby vám noha v obuvi pevně seděla. Na sport můžete využít třeba ponožky s protiskluzovou ‚ťapkou‘, do lodiček zvažte preventivní použití měkkých gelových náplastí.

VYZKOUŠEJTE

Náplasti, které zvládnou i intenzivní aktivity, se shánějí těžko. Profesionální sportovci proto radí přidat si další vrstvu kůže pomocí obyčejného tejpu. Vydrží, kůži posílí a příliš nestojí.

KDYŽ SE PUCHÝŘ UDĚLÁ, DEJTE MU PROSTOR

Základní dilema je, zda puchýř propíchnout nebo ne. Pokud to jde a tekutina uvnitř puchýře je čirá, odolejte nutkání a nechte ho být. Na škáře se vytvoří nová kůže, tekutina se vstřebá a po čase stará kůže odpadne. Vyhnete se velmi bolestivému hojení i riziku infekce. Pokud ale z nějakého důvodu musíte zůstat v botách, které vám puchýř udělaly, vypusťte ho vpichem ze strany sterilní jehlou, ale nikdy ho nestrhávejte!

VYZKOUŠEJTE

K dostání jsou gelové náplasti, které vlhkým hojením urychlí regeneraci postiženého místa a ochrání ho před infekcí. Náplast na ráně zůstává, dokud sama neodpadne. Pak už je místo většinou překryté novou kůží a s náplastí odstraníte i kůži starou. Dobře snáší i sprchování.

KDYŽ SI PUCHÝŘ OMYLEM STRHNETE, POMOZTE MU V HOJENÍ

Zejména nové boty umí z puchýře udělat rovnou otevřenou ránu. Je důležité místo omýt, ideálně vydezinfikovat a chránit – ať už náplastí, nebo rovnou obvazem. Dobré je ránu pravidelně ošetřovat Hemagelem, který funguje podobně jako gelové náplasti – puchýř se pak nehojí strupem, který neustále praská, ale vytváří vlhké prostředí, v němž se snáze tvoří nová kůže.

VYZKOUŠEJTE

Na puchýře, ale i jiné drobné ranky se vyplatí mít doma balzám s univerzálním využitím. Tenisová trenérka Hana Strouhalová nám doporučila Butterbean Bio multifunkční balzám od značky Bi- Organica, který nosí ve sportovní tašce kvůli puchýřům, odřeninám i sluncem spálené kůži.

KDYŽ PUCHÝŘ BOLÍ, NEPODCEŇUJTE HO

Ne každý puchýř je nevinný. Jakmile začne bolet i v klidu a mimo botu, raději ho pořádně zkontrolujte. Pokud je tekutina uvnitř zbarvená, nebo dokonce bílá, může už hnisat. Když se kolem puchýře objeví i červené skvrny, spěchejte rychle k lékaři. Z obyčejného puchýře se může snadno vyklubat i otrava krve, na kterou bude potřeba vytáhnout možná i antibiotika.

VYZKOUŠEJTE

O hnisavá místa můžete pečovat i bylinkami. Doporučuje se omývat místo odvarem z řepíku, který tlumí zánět, vysušuje mokvající ránu a pomáhá regenerovat. Chybu neuděláte ani s odvarem z heřmánku nebo měsíčkovou hojivou mastí.