Artróza

Jedná se o onemocnění pohybového aparátu, které se projevuje především u lidí v pokročilém věku. Toto onemocnění může postihnout jakékoli klouby v těle a projevuje se jak u žen, tak u mužů.

Nejčastěji postihuje kyčelní klouby, ale také drobnější klouby, které najdeme na rukách, na meziobratlových ploténkách páteře. Artróza vede ke ztrátě kloubní chrupavky a k nárůstu kostní tkáně kolem kloubu, což vede ke vzniku výrůstků, které způsobují onu bolest.

Příčiny nejsou tolik známé. Artrózu může způsobit přílišná námaha, obezita, ale nejčastěji se jedná o nemoc dědičnou, případně o takovou, která přichází s věkem.

Typickými příznaky jsou bolest kloubů, poruchy hybnosti kloubů, ranní ztuhlost kloubů, kulhání, zarudnutí kůže nad kloubem a pocit mravenčení.

Revma

Revma je revmatoidní artritida, kterou doprovází ztuhlost kloubů, ale také tvorba otoků. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které nejčastěji postihuje klouby a chrupavky, ale může poškodit také svaly, šlachy a některé orgány.

I u revmatu je příčina ve většině případů neznámá. Tímto onemocněním trpí 1 % populace a vliv na něj mají autoprotilátky, které napadají vlastní buňky a tkáně. Na vině může být také genetika a dědičnost.

Mezi příznaky patří bolest kloubů, otoky kloubů, citlivost kloubů na dotek, načervenalé a oteklé ruce, zatvrdlé bouličky tkáně pod kůží, zejména na horních končetinách (tzv. revmatoidní uzly).

Dna

Tato nemoc se projevuje silnou bolestí a otokem kloubů, nejčastěji se jedná o palec u nohy. Příčinou této bolesti je ukládání kyseliny močové v daném kloubu. Tato kyselina se může ukládat také v ledvinách.

Nemoc může být opět dědičná, ale je také způsobena nezdravým životním stylem. Rizikovými faktory jsou nadměrná konzumace špatných a nekvalitních potravin, alkoholu, ale také nedostatečný pitný režim, nedostatek pohybu či dlouhodobé užívání léků.

Typickými příznaky jsou noční a ranní bolest kloubů, bolest palce u nohy, bolest rukou, kotníků a kolenou, zarudlé a oteklé klouby.

Zdroj:
https://nemoci.vitalion.cz/artroza/
https://www.vitalia.cz/katalog/nemoci/revma/
https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/dna-priciny-priznaky-a-lecba/#lecba-dny