Odhaduje se, že téměř 20 % populace trpí nesnášenlivostí nebo citlivostí na určité potraviny. Bolesti žaludku a křeče jsou běžnými příznaky potravinové intolerance nebo citlivosti na některé potraviny, kterými bývají nejčastěji mléčné výrobky, lepek, ořechy, droždí nebo rajčata. Zkuste si celý týden zapisovat všechno, co jíte a pozorujte vaše trávení. Pak zkuste potraviny, po kterých se necítíte dobře, z jídelníčku vyřadit. Všímejte si změn (mám pořád nafouklé břicho nebo je to lepší?), zapisujte si je a třeba nakonec odhalíte, jakých potravin bude lepší se vyvarovat. Toto je první krok, díky kterému můžete přijít na kloub tomu, proč je vám po některém jídle špatně, zatímco váš přítel si po stejném občerstvení třeba vrní blahem. Každý organismus je jiný a jinak reaguje na určité potraviny nebo způsob přípravy, jako je třeba smažení.
Myslete také na to, že stres a jídlo k sobě nepatří. Za bolestí žaludku po jídle stojí často právě fakt, že se kvůli povinnostem odbýváme a oběd do sebe vyklopíme, aniž bychom vůbec věděli, co máme na talíři. Tady je na místě udělat za tímhle zlozvykem definitivní tečku a přehodnotit priority. Pokud ani změna stravování nepomůže, možná trpíte některým z více či méně závažných zdravotních problémů, se kterými se vyplatí jít k doktorovi. Které to jsou?
Potravinové alergie
Intolerance a alergie na jídlo není jedno a to samé. Mléčné výrobky, ořechy, vejce, arašídové máslo, sója, kukuřice, pšenice a lepek jsou potraviny, které patří mezi nejčastější alergeny a mohou způsobit bolesti žaludku. Mezi další, přidružené projevy pak patří i ekzémy, svědění kolem úst, kopřivka nebo potíže s dýcháním. Příznaky se mohou dostavit okamžitě nebo také až několik hodin po snědení problémové potraviny. U potravinových alergií je stanovení diagnózy většinou komplikovanější než například u pylových alergií, protože pacient musí společně s lékařem téměř detektivním způsobem najít spouštěč. Pokud výsledky kožních testů i vyšetření krve na „standardní alergeny“ vyjdou negativně, může vás lékař vyzvat, abyste při příští návštěvě přinesli k otestování podezřelou potravinu.
Celiakie
Bolest žaludku je častým příznakem autoimunitního onemocnění, které se projevuje citlivostí na lepek. Lidé s celiakií okamžitě zareagují na specifický protein nacházející se v lepku, takzvaný gliadin. Imunitní systém po snědení lepku útočí proti tenkému střevu. Pokud se lepek ze stravy nevyřadí, příznaky se mohou zhoršovat. Může se dostavit řídnutí kostí, zvýšená kazivost zubů, cukrovka nebo dokonce rakovina lymfatických žláz nebo střev. Diagnózu celiakie provádí nejčastěji gastroenterologové.
Syndrom dráždivého tračníku
Jedná se o běžnou gastrointestinální poruchu, která postihuje přibližně 15 % populace, dvakrát častější ženy. Některé příznaky zahrnují plynatost, nadýmání, průjem, zácpu, křeče, bolesti břicha nebo bolesti žaludku po jídle. Přesná příčina vzniku syndromu dráždivého tračníku není známa a nelze ji ani endoskopicky najít a prokázat. Předpokládá se ale, že nezanedbatelný vliv na jeho vzniku mohou mít prodělané infekce, nevhodná strava nebo stres či úzkosti. O tomto onemocnění mluvíme, pokud trávicí problémy a potíže se stolicí trvají nejméně po dobu třech dnů v měsíci v posledních třech měsících.
Pankreatitida
Bolest žaludku po jídle může také naznačovat pankreatitidu, zvláště když bolest trvá déle než šest hodin. Pankreatitida je známá jako zánět slinivky břišní, který je spojený s bolestí projevující se v horní části břicha, odkud se dál šíří až do zad. Mezi další příznaky pankreatitidy patří horečka, nevolnost a zvracení.
Divertikulitida
Označuje se tak zánět střevní výchlipky, kdy se váčky v tlustém střevě zanítí bakteriemi. Váčky jsou také známé jako cysty nebo divertikly. Některé příznaky zahrnují horečku, zácpu, průjem, nadýmání, nevolnost, změny ve zvyku střev a bolesti v křečích, zejména kolem levé dolní části břicha. Častá je také bolest žaludku po jídle.
Chronická Candida
Bolest břicha může mít na svědomí také přemnožení kvasinek. Mezi další běžné příznaky spojené s kandidou patří chronická únava, nadýmání, plynatost a deprese. Nejčastějším podnětem pro přemnožení kandidy bývá přijímání velkého množství cukru – což je pro kvasinky ideální potrava - anebo užívání antibiotik. Pro prevenci kandidózy je doporučována zdravá strava s nízkým obsahem cukrů a pravidelný přísun pro tělo pospěšných bakterií (podmáslí, jogurty s živou kulturou, probiotické nápoje).
Crohnova choroba
Jedná se o typ zánětlivého onemocnění střev, které může postihnout jakoukoli část traktu. Zánět může způsobit mírné až závažné příznaky, včetně zvracení, dlouhodobého průjmu, únavy, bolesti břicha, křečí, snížené chuti k jídlu a úbytku váhy i krve ve stolici. Při prvních projevech jsou obvykle nasazována antibiotika, díky kterým se zmírní akutní průběh nemoci. U vážnějších případů se využívá i biologická nebo chirurgická léčba, při které se obvykle odstraní nejpostiženější část střev. Pacienti s Crohnovou chorobou musí držet přísnou dietu a dávat si velký pozor na to, co konzumují.
Problémy se žlučníkem
Onemocnění žlučníku je zvláště běžné u žen ve věku okolo 40 let. Projevuje se bolestí ve středním až pravém horním kvadrantu břicha a kolem zad. Vzhledem k tomu, že žlučník je stimulován tukem, může se po konzumaci mastného jídla (smažená jídla, sýr, klobásy, bramborové lupínky či máslo) objevit mírná až silná bolest břicha. Silnou bolest může vyvolat také zánět způsobený žlučovými kameny blokujícími kanály do tenkého střeva. Varovným signálem může být i probouzení uprostřed noci kvůli silné bolesti žaludku. Časté a opakující se bolesti neprodleně řešte s lékařem.
Studie:
- https://www.upi.com/Health_News/2021/10/06/Study-1-in-10-people-has-gastrointestinal-issues-after-meals/3501633525550/
- https://healthnewshub.org/6-reasons-why-your-stomach-hurts-after-eating/
- https://bhattigi.com/common-causes-of-stomach-pain-after-eating/
- https://www.proalergiky.cz/clanky/mate-podezreni-na-potravinovou-alergii
- https://www.nzip.cz/clanek/357-potravinove-alergie-prevence-diagnostika-a-lecba