Bojíte se sacharidů? Naučíme vás vybírat ty správné

ANO:
POLYSACHARIDY jsou ‚kamarádi‘. Jsou to sacharidy, které nejsou sladké a zpravidla je označujeme jako škroby. Najdete je v potravinách, jako je hnědá rýže, brambory, kvalitní celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, ovesné vločky, quinoa či amarant. Hledejte sacharidy s obsahem vlákniny, která je zásadní pro pocit nasycení, ale také kvalitu trávení a zdraví střev. Kromě výše zmíněných vhodných sacharidů jde například o zeleninu. Vysoký obsah vlákniny v kombinaci s polysacharidy v potravině také způsobuje relativně pomalý přestup do krevního řečiště, a tak nám tyto potraviny poskytnou energii, která se bude uvolňovat pozvolna. Právě o tomto referuje hodnota takzvaného glykemického indexu, která nám může pomoci ve výběru vhodného zdroje sacharidů. Informaci o glykemickém indexu najdete v kalorických tabulkách. Čím nižší bude, tím lépe. V jednom jídle vždy kombinujte sacharidy i s ostatními živinami, tedy bílkovinami a tuky. Například: kvalitní netučné maso s vařeným bramborem ve slupce a zeleninovým salátem zakápnutým olivovým olejem je vhodným pomalu stravitelným obědem či večeří s maximem nutriční výhodnosti.
NE:
Vyhýbejte se jednoduchým cukrům a omezte jejich spotřebu na 5 až 10 procent z celkově za den přijaté energie. Nějaká ta laskomina občas neuškodí, ale neměla by tvořit základ jídelníčku. Navíc jsou tyto potraviny často velmi bohaté na tuky a celkovou energii a naopak chudé na mikroživiny (vitaminy a minerální látky).
Vyzkoušejte recept na muffiny s broskvemi a vločkovou posypkou
INGREDIENCE
- 140 g hladká špaldová mouka
- 30 g vločky
- 2 čl pdp
- 50 g med
- 40 g kokosový olej
- 1 ks nektarinka / jiné ovoce
- 110 ml rostlinné mléko
POSYPKA
- 40 g celé vločky
- 1 čl kokosový olej
- 2 čl med
POSTUP
V míse smícháme mouku, vločky, pdp, med, kokosový olej a mléko.
Těsto nalijeme do formiček na muffiny.
Ma každou muffinu dáme najemno nakrájené ovoce a posypeme směsí z vloček, oleje a medu.
Muffiny dáme péct na 180°C / 30 - 40 min.
Dobrou chuť!
Zdroj:
magazín Kondice 4/2022