ANO:

POLYSACHARIDY jsou ‚kamarádi‘. Jsou to sacharidy, které nejsou sladké a zpravidla je označujeme jako škroby. Najdete je v potravinách, jako je hnědá rýže, brambory, kvalitní celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, ovesné vločky, quinoa či amarant. Hledejte sacharidy s obsahem vlákniny, která je zásadní pro pocit nasycení, ale také kvalitu trávení a zdraví střev. Kromě výše zmíněných vhodných sacharidů jde například o zeleninu. Vysoký obsah vlákniny v kombinaci s polysacharidy v potravině také způsobuje relativně pomalý přestup do krevního řečiště, a tak nám tyto potraviny poskytnou energii, která se bude uvolňovat pozvolna. Právě o tomto referuje hodnota takzvaného glykemického indexu, která nám může pomoci ve výběru vhodného zdroje sacharidů. Informaci o glykemickém indexu najdete v kalorických tabulkách. Čím nižší bude, tím lépe. V jednom jídle vždy kombinujte sacharidy i s ostatními živinami, tedy bílkovinami a tuky. Například: kvalitní netučné maso s vařeným bramborem ve slupce a zeleninovým salátem zakápnutým olivovým olejem je vhodným pomalu stravitelným obědem či večeří s maximem nutriční výhodnosti.

NE:

Vyhýbejte se jednoduchým cukrům a omezte jejich spotřebu na 5 až 10 procent z celkově za den přijaté energie. Nějaká ta laskomina občas neuškodí, ale neměla by tvořit základ jídelníčku. Navíc jsou tyto potraviny často velmi bohaté na tuky a celkovou energii a naopak chudé na mikroživiny (vitaminy a minerální látky).

Vyzkoušejte recept na muffiny s broskvemi a vločkovou posypkou

INGREDIENCE

  • 140 g hladká špaldová mouka
  • 30 g vločky
  • 2 čl pdp
  • 50 g med
  • 40 g kokosový olej
  • 1 ks nektarinka / jiné ovoce
  • 110 ml rostlinné mléko

POSYPKA

  • 40 g celé vločky
  • 1 čl kokosový olej
  • 2 čl med

POSTUP

V míse smícháme mouku, vločky, pdp, med, kokosový olej a mléko.

Těsto nalijeme do formiček na muffiny.

Ma každou muffinu dáme najemno nakrájené ovoce a posypeme směsí z vloček, oleje a medu.

Muffiny dáme péct na 180°C / 30 - 40 min.

Dobrou chuť!

Zdroj:

magazín Kondice 4/2022