A co teď? Předpokládejme, že chcete vybírat výhradně z hlediska zdraví. V takovém případě víte jedno – bílému cukru se přezdívá bílý jed. Jestli se tedy má ve vašem nákupním vozíku ocitnout cukr jiného typu, pak jaký a proč? Existuje vůbec něco jako zdravý cukr?

Nejprve je třeba cukr rozdělit podle výchozí suroviny. Většina světové produkce cukru využívá buď cukrovou třtinu, nebo řepu. V obou případech je cukr zhruba stejně dobře dosažitelný, obě suroviny obsahují kolem 99,95 % sacharózy. Z obou můžete získat cukr bílý i hnědý. Tím tedy odpadá mnohdy mylná myšlenka, že bílý cukr je řepný a hnědý je třtinový.

Za rozdíl v barvě totiž může proces zpracování, tzv. rafinace.

BÍLÝ CUKR

Je rafinovaný, zbavený nečistot, má výhradně sladkou chuť bez dalších příměsí a bohužel je tím pádem zbaven i jakýchkoli dalších výživných látek, tedy i vitaminů a minerálů. Ty jsou totiž obsaženy především v tzv. melase, což je odpadní produkt vznikající při rafinaci cukru. Z hlediska přínosu pro zdraví je rozhodně zajímavější melasa třtinová, která se v našem těle chová neutrálně až zásaditě, zatímco řepná reaguje kysele, což je nežádoucí.

HNĚDÝ CUKR

Může a nemusí být rafinovaný. Existuje totiž hned několik různých druhů hnědého cukru, zde jsou řazeny z hlediska přínosu pro zdraví od nejméně vhodného:

a)bílý řepný cukr dobarvený karamelem – ano, i takový hnědý cukr můžete koupit, bylo by ale mylné se domnívat, že bude zdrojem nějakých důležitých živin.

b) nerafinovaný řepný cukr – obsahuje řepnou melasu a s ní i řadu výživných látek, ale pozor na kyselé reakce v těle. V tomto cukru současně zůstávají zbytky draselných a sodných solí, které mohou být příčinou poškození ledvin, pokud byste tento cukr konzumovali ve větším množství delší dobu.

c) bílý řepný cukr dobarvený třtinovou melasou – i tady už se nějakých živin dočkáte, záleží samozřejmě na podílu melasy, které může v některých případech pomáhat i výše uváděný karamel. Čtěte tedy pečlivě etiketu a hledejte produkt dobarvovaný výhradně třtinovou melasou.

d) nerafinovaný třtinový cukr – dle sytosti zabarvení, tzn. obsahu melasy, si můžete udělat obrázek o podílu živin. Čím tmavší, tím lepší. Třtinová melasa nám nabízí především vitaminy A, D a B, z minerálů pak vápník, železo, sodík a draslík, přičemž nechybí ani stopové prvky, jako je chrom, selen, mangan, zinek a fosfor.

Na etiketách se setkáte také s termínem „surový cukr“, což znamená, že jde o cukr nerafinovaný.

Na základě těchto informací se tedy jako nejvhodnější jeví nerafinovaný cukr třtinový. Pokud byste chtěli ještě přírodnější a zdravější formu, pak se nabízí:

a) Rapadura

Jedná se o sušenou třtinovou šťávu s poněkud zemitější chutí. Obsahuje veškerou v třtině dostupnou melasu a tím pádem maximální množství výživných látek.

Tzv. hnědý cukr je možné získat také z některých druhů palem.

b) Palmový cukr

Je oblíbený především v asijské kuchyni, ale koupíte ho i u nás. Ve srovnání s cukrem řepným či třtinovým obsahuje méně kalorií a má nižší glykemický index, tudíž hladinu krevního cukru navyšuje pomaleji, což je pro naše zdraví vhodnější. I u palmového cukru je namístě zmínit, že v těle reaguje zásaditě.

c) Kokosový cukr

Také on se může pochlubit nižším glykemickým indexem a vysokým podílem živin. Kromě vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek obsahuje také inulin, nerozpustnou vlákninu, která příznivě ovlivňuje náš trávicí systém.

Ale zpět k otázce, jestli existuje něco jako zdravý cukr. Přesnější termín by byl asi zdravější cukr. Cukr je prostě cukr a jeho kalorický obsah nezastíní ani případný podíl vitaminů či minerálních látek. Rozhodně byste na něj neměli nahlížet jako na zdroj živin. Spíše to berte tak, že když už sladit cukrem, pak je lepší zvolit takový, který není jen synonymem „prázdných kalorií“. Takže platí, že lepší je cukr nerafinovaný, čím vyšší podíl melasy, tím lépe. Kdo chce sladit cukrem zdravěji a neohlíží se na finance, může vyzkoušet ten palmový či kokosový.