Bílé zelí považovali za všelék už staří Římané. Původ má pravděpodobně v Evropě. Vyvinulo se z původních planých druhů, které prý doposud můžeme vidět na pobřeží Středomoří a Atlantského oceánu. Dnes rozlišujeme spousty odrůd třeba podle doby růstu. Pozdní zelí se dá sklízet i v listopadu.

Nejen na hubnutí

Bílé zelí je ideální „hubnoucí“ potravinou. Je totiž bohaté na vlákninu a vodu. 100 g hlávkového zelí obsahuje pouhých 22 kcal. Zelí je bohaté na komplex vitamínů B zejména na kyselinu listovou (B9). Mít dostatek vitaminů skupiny B je důležité zejména pro lidi, kteří jsou často ve stresu. Mezi léčivé účinky zelí patří zvýšená odolnost proti stresu. Uvádí se, že má uklidňující účinky a pomáhá zmírnit napětí.

Zdroj: Youtube

Bohaté na zinek

Zelí je také bohatým zdrojem zinku. Jeho zvýšenou potřebu tělo zaznamenává například při tělesném a duševním přetížení, ale také v těhotenství, ve stáří, při onemocnění cukrovkou, ledvin a jater. Zinek obsažený v zelí patří k bioaktivní nejlépe vstřebatelné formě. Právě proto může na naše tělo působit jako vzpruha a osvěžení.

Zdroj tryptofanu

V knize Ovoce a zelenina jako lék MUDr. Lentzová uvádí, že zelí zajišťuje našemu tělu přísun aminokyseliny tryptofan, což je stavební prvek bílkovin. Z tryptofanu vyrábějí naše mozkové buňky serotonin, ze kterého v šišince vzniká hormon spánku melatonin.

Co s ním?

Bílé zelí si můžete koupit celoročně i když nejvyšší obsah vitaminů má samozřejmě to čerstvě sklizené. Zimní zelí obsahuje o něco více vitaminů a je i o něco dražší. V chladničce nám vydrží 2–4 týdny. Před uložením do chladničky odstraňte zvadlé případně nahnilé listy, hlávku omyjte a vyřízněte košťál. Ideální je omýt i jednotlivé listy, protože zelí může být kontaminováno pesticidy. Zelí pokrájejte a vařte nebo duste z kraje v odkryté nádobě.

Při tepelné úpravě se totiž uvolňují čpavé látky. Mezi naše nejoblíbenější jídla patří dušené zelí jako příloha k masům, zelné závitky, zelňačka nebo zelí rádi vmícháváme do chlupatých knedlíků nebo brambor. Dobrou variantou je i syrový zelný salát.

Léčivé účinky bílého zelí podle MUDr. Lentzové

  • Aktivuje metabolismus sacharidů
  • Povzbuzuje nervy a mozek, zlepšuje náladu a posiluje schopnost soustředění
  • Uklidňuje a zbavuje napětí
  • Podporuje spánek
  • Zvyšuje odolnost proti stresu
  • Posiluje imunitní systém
  • Povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje dýchání buněk
  • Přispívá k vitalitě a zvyšuje výkonnost
  • Povzbuzuje růst buněk
  • Pomáhá při nedostatku libida
  • Podporuje hubnutí

Zdroje:Ovoce a zelenina jako lék, MUDr. Christiane Lentzová a spol.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34658044/