Na rozkvetlý bez v květnu narazíte na každém rohu. Kromě květů se v kuchyni dá kouzlit i s bezovými plody, na ty je ale třeba si počkat až na konec léta. Každopádně se hodí vědět, že čerstvé plody černého bezu jsou projímavé, ale tepelnou úpravou (a to i sušením) se tento efekt vytrácí. Zářivě žlutobílé květy bezu se využívají hlavně jako sirup: stačí svařit s cukrem a citronovou šťávou. Ten si samozřejmě můžete vychutnat i v podobě drinků s alkoholem či bez. S proseccem a perlivou vodou je to starý známý Hugo. Bezové květy můžete i osmažit – kosmatice je nejlepší v lehkém těstíčku z mléka, vajec a hladké mouky. Nejen nasladko s medem, ale i s uzenou červenou paprikou smíchanou se zakysanou smetanou. Květům lidové léčitelství přisuzuje ozdravný efekt při nachlazení, astmatu, zánětu průdušek i dalších neduzích. Plody se využívají i na problémy s nervovým ústrojím či na migrénu. Sbírejte je, až když jsou zcela černé. Naložit je pak můžete třeba do kompotu a v zimě je přidávat do kaše nebo jogurtu.
Bezový nanuk
Celkem 100 g sušených bezových plodů namočte na noc do mléka (můžete použít i rostlinné alternativy). Poté je spolu se dvěma banány rozmixujte dohladka. Přidejte 100 g zakysané smetany, dvě lžíce medu a opět promixujte. Pokud milujete spíše sorbety, přidejte ještě trochu vody. Dejte zmrazit do formiček na nanuky nebo do vaničky – v tom případě ledové krystalky prošťouchněte každou hodinu vidličkou. Extra hříšnice můžou pak jeden kopeček polít trochou šampaňského.
Zdroje: