Hlávkové zelí obsahuje cennou vlákninu, vitaminy B, C i E a minerály – jmenujme alespoň draslík, fosfor, hořčík nebo jód. Dočíst se můžete i o biotinu (vitamin B7), riboflavinu (vitamin B2). Bez významu není ani obsažená kyselina listová (vitamin B9). Velmi pozitivní vliv na zdraví by měly mít i izotiokyanáty, kterým se přisuzuje schopnost léčby rakoviny především trávicí soustavy.

Čerstvé či kvašené zelí se do jídelníčku doporučuje přidat i při problémech s artrózou, revmatismem, dnou, vysokým tlakem, aterosklerózou, ale předepisuje se také jako detoxikační kúra nebo k posílení obranyschopnosti proti běžným virovým onemocněním. Svou roli zde zřejmě sehrává i vysoký obsah vitaminu C v kvašené podobě této listové zeleniny. (Pozor ale, kysané zelí v sáčku z obchodu už vám zázraky nezaručí.) A protože zelí tvoří z největší části voda, má k tomu všemu ještě nízkou kalorickou hodnotu.

ZKVAŠENO PRO ZDRAVÍ

Kvašení neboli fermentování v zelí zvyšuje obsah zdraví prospěšných látek. A zvládnete ho snadno i doma, receptů je bezpočet. Zelí lze kombinovat s jinými druhy zeleniny a vytvářet směsi, které neomrzí. Během kvašení se ze zelí uvolňuje šťáva, kterou rozhodně nevylévejte, ale naopak ji vypijte. Kromě toho, že i ona obsahuje cenné látky (v léčitelství se doporučuje pít zelnou šťávu při problémech s žaludečními vředy), působí proti kašli, při zánětu hrtanu či průdušek – obsažená kyselina mléčná má totiž antiseptické účinky. Dokonce se uvádí, že zkvašená šťáva umí tlumit alergie.

K vnějšímu užití se používají obklady z čerstvých zelných listů – přiložíte je na postiženém místě, zafixujete třeba šátkem a necháte působit ideálně přes noc. Tak si můžete poradit třeba s nateklým kotníkem, jedenáctidenní kúra ale údajně působí blahodárně i na problémy se štítnou žlázou. Pár listů na čele pod čepicí mírní bolest hlavy a zelné listy jsou i tajnou zbraní kojících žen – při bolestech prsou stačí vložit do podprsenky a pak počkat, než nepříjemné pocity odezní.

Zdroj:

magazín Kondice 11/2022