Premium obsah

Batáty mají pověst zdravé potraviny. Jak se liší od těch klasických

Potravinový boj. Brambory versus batáty. Co je lepší na hubnutí?
Možná jste tým batáty, možná jste tým brambory, možná milujete oboje. Přemýšleli jste ale nad tím, která z těchto surovin je zdravější a výživnější? Podívejme se na výsledky souboje brambor proti batátům. 

Brambory a batáty patří do jiných botanických rodin a rodů. To znamená, že kromě různé barvy mají také různé výživové hodnoty. Není to ovšem tak jednoduché. Záleží na způsobu přípravy, kvalitě surovin a i na tom, kdo je konzumuje.

Zdroj: Youtube

Lepší je jíst lokálně

Ačkoliv má každý jiné preference, obecně platí, že je nejlepší jíst sezónní a lokální potraviny, kvůli našim genetickým predispozicím. Jednak to má menší dopad na životní prostředí, hlavně je to ale pro nás nutričně mnohem zdravější a výživnější. Lilek brambor je rostlina, která sice pochází z Jižní Ameriky, dnes už se ale různé odrůdy brambor pěstují po celém světě, s výjimkou tropů a arktických oblastí. Batáty pochází z tropických zemí, a ačkoliv jsou větší exotika, dnes už je pohodlně vypěstujete i u nás. 

Výživové hodnoty

Brambor se všichni dietáři bojí, protože mají vysoký obsah sacharidů. Oproti rýži nebo těstovinám to ale rozhodně není žádná tragédie. Navíc brambory obsahují velké množství vitaminů a minerálů, například vitamin B6 a draslík.

Batáty jsou zase nabušené beta-karotenem, což je poznat i na jejich barvě. Jsou bohaté na vitamin A a C a mají nižší glykemický index - to znamená, že zaručují pomalejší nárust cukru v krvi.

Videorecept: Batáty s avokádem
Videorecept: Batáty s avokádem

Vyzkoušejte pečené batáty s lehkým avokádovým salátem a citronovým dresinkem s tahiny. Tahini je oblíbená v severoafrických zemích a zemích Blízkého východu. Tahini se vyrábí drcením sezamových semínek. Věděli jste, že existuje více než 400 druhů batátů? Líší se hlavně barvou dužiny.

Záleží na přípravě

Samozřejmě je důležité i to, jakým způsobem je připravíte. Jak batáty, tak brambory mají velké množství vlákniny ve svých slupkách. Pokud tedy brambory oloupete, ztratíte velkou část jejich zdraví prospěšných látek. 

Další věc je, jestli brambory vaříte, smažíte na oleji nebo pečete na sucho. Smažením batátů i brambor výrazně zvýšíte jejich glykemický index. Pokud je uvaříte, zachovají si nejvíce zdravých látek. A co je ta nejlahodnější zdravá varianta? Upečte brambory na sucho v troubě s bylinkami dle výběru, a těsně před servírováním je polijte kvalitním za studena lisovaným olejem. 

Co je dietnější?

Batáty i brambory mají hodně společného, ale jedná se o úplně jiné plody. Mají své výhody a své nevýhody a nejzdravější variantou je pravděpodobně to, abychom obě potraviny střídali a konzumovali s mírou.

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.