Nejpoužívanější sladidlo nejspíš způsobuje rakovinu, říká WHO

Světová zdravotnická organizace si nově myslí, že ano. Na seznam potenciálních rakovinotvorných látek ho chce zařadit už 14. července.
Aspartam a rakovina. Na tohle téma vědci provedli stovky různých studií. A i když se o možných karcinogenních účincích aspartamu dlouho mluví, běžně se používá v 90 zemích světa. Teď ale do hry vstoupilo nové zjištění – aspartam se má objevit na seznamu možných karcinogenních látek. Před pár dny s touto informací přišla zahraniční agentura Reuters, která dostala echo od dvou nezávislých zdrojů, které jsou s věcí detailně obeznámené.
Najdete ho v cole i žvýkačkách
Na potravinách a v nápojích najdete aspartam jako "éčko" pod označením E951. Tohle umělé sladidlo je 200krát sladší než sacharóza (řepný cukr) a jeho výhodou je, že nemá žádné vedlejší pachutě jako například stévie (která je cítit po kovu). Coby náhražka cukru se běžně využívá v široké škále potravin, jako jsou dietní limonády a čaje, žvýkačky, jogurty, dezerty, pudinky, snídaňové cereálie, zmrzliny, majonézy, hořčice nebo vitamínové doplňky či dokonce nakládaná zelenina a ovoce. Většinou se aspartam nepřidává do pokrmů, které je třeba tepelně upravit, protože ohříváním se rozkládá.
Aspartam coby umělé sladidlo vlastně vznikl tak trochu omylem. Za jeho objevením v roce 1965 stojí chemik James Schlatter, který hledal lék na žaludeční vředy. Při listování knihou si všiml abnormálně sladké chuti při olíznutí prstu kontaminovaného aspartamem. Od 70. let se aspartam masově rozšířil do potravinářské výroby a v domácnostech s ním hospodyňky toužící po štíhlé linii začaly sladit kávu nebo čaj.
Jaké množství je ještě ok?
V roce 1981 vydala JECFA (výbor Světové zdravotnické organizace zaměřující se na přídavné látky v potravinách) prohlášení, že bezpečný denní příjem aspartamu pro člověka je 40 miligramů na jeden kilogram tělesné hmotnosti. To vychází na 12 až 36 plechovek dietních nápojů (podle jejich složení) denně pro dospělého s váhou 60 kilo. Například jedna plechovka dietní coly obsahuje kolem 125 mg aspartamu. Výživoví odborníci se shodují, že nadměrný příjem umělých sladidel se může negativně odrazit například na funkci střevního mikrobiomu. Na druhou stranu doporučují lidem s nadváhou a obezitou, kteří jsou v dietním režimu, aby si občas dali dietní limonádu, čímž sníží celkový obsah kalorií ve stravě.
Může způsobovat alergie nebo migrény
Většina vědeckých studií a regulátorů potravin (např. Americká agentura pro potraviny a léčiva – FDA a Evropská agentura pro bezpečnost potravin – EFSA) dosud neprokázaly žádné vážné zdravotní riziko spojené s přiměřenou konzumací aspartamu. Nicméně existuje několik názorů odborníků, kteří aspartam dávají do souvislosti s negativním dopadem na lidské zdraví. Patří sem třeba:
1. Přecitlivělost a alergie: U některých lidí může konzumace aspartamu vyvolat alergickou reakci nebo přecitlivělost na toto sladidlo. Tyto případy však zůstávají relativně vzácné.
2. Účinky na hmotnost a metabolismus: Existují některé studie, které naznačují možná spojení mezi konzumací nízkokalorických sladidel včetně aspartamu a rizikem obezity nebo metabolických poruch. Výzkum na toto téma je stále diskutabilní a nejsou zatím jasně prokázány příčinné vztahy.
3. Neurologické účinky: Někteří lidé mohou vykazovat citlivost na aspartam v souvislosti s neurologickými příznaky, jako jsou bolesti hlavy, migrény nebo jiné nepříjemné symptomy.
Potkani, kterým byl podáván aspartam, dostali rakovinu
Na paškál si aspartam vzala celá řada studií, která se zaměřovala právě i na zkoumání užívání aspartamu a jeho vlivu na vznik nádorových onemocnění. A skutečně existují důkazy, které můžou lidi znepokojovat. Například studie ve Francii, do které se loni zapojilo100 000 dospělých, naznačila, že účastníci, kteří konzumovali větší množství umělých sladidel včetně aspartamu, měli vyšší riziko rozvoje rakoviny. Studie z Ramazziniho institutu v Itálii z počátku roku 2000 uvedla, že některé druhy rakoviny u myší a potkanů byly přímo spojeny s aspartamem. Hlodavcům ale byly podávány extrémně vysoké každodenní látky aspartamu. Čemu tedy věřit, když se výsledky různých studií liší?
Výbor Světové zdravotnické organizace pro aditiva se letos pustil do podrobného přezkoumávání aspartamu a nové výsledky zveřejní už 14. července, tedy v den, kdy má být tohle umělé sladidlo Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) zařazeno poprvé na černou listinu jako látka, která pravděpodobně způsobuje rakovinu.
Zdroje:
- https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline
- https://www.theguardian.com/society/2023/jun/29/aspartame-artificial-sweetener-possible-cancer-risk-carcinogenic
- https://www.institutmodernivyzivy.cz/jsou-umela-sladidla-nebezpecna/?fbclid=IwAR2Y60LTTaCfdEN1EB2-ziKfET8AVVEt4KMR50bb_qCaVz_I9QWb4xhAhuo