Vsaďte na stravování podle ájurvédy

Máte pár kil navíc a přemýšlíte nad tím, že byste se pustili do pravidelného posilování, anebo dokonce běhání? Raději začněte šetrnější formou pohybu, která vás bude bavit a jejíž intenzita vás hned zpočátku neodradí od pokračování, a zároveň se zaměřte na změnu jídelníčku, která vám umožní dosáhnout přirozené váhy vašeho těla. To vám usnadní pohyb, který dále podpoří vaši snahu o zhubnutí.

Základem kvalitního stravování v souladu s principy ájurvédy je především domácí příprava pokrmů. Ty by měly být konzumovány čerstvé, teplé a v příjemném prostředí. Při jídle je pak ideální se věnovat pouze pokrmu, který konzumujete. Neberte si večeři například k televizi nebo k práci u počítače. K jídlu se v klidu posaďte a vychutnejte si jej.

Jez do polosyta, pij do polopita

Pokud jíte nárazově větší porce jídla, přestaňte s tím. Základní principy stravování podle ájurvédy tkví nejen v pravidelnosti konzumování jednotlivých pokrmů, ale také v umírněnosti a střídmosti. Po jídle byste se neměli cítit příliš sytí, ale ani hladoví. Podobná střídmá pravidla platí i pro upíjení nápojů mezi pokrmy. Ty by měly mít alespoň pokojovou teplotu a neměli byste jich vypít příliš naráz. Voda totiž způsobuje horší fungování tzv. trávicího ohně – agní.

Mezi jednotlivými jídly si ponechte vždy alespoň několik hodin na vytrávení. Optimální doba se pro jednotlivé dóši liší. Například pitty, které tráví rychleji, mohou další jídlo konzumovat již po třech hodinách. Váty a kaphy by měly dodržet pauzu trvající alespoň pět hodin.

Mohlo by vás zajímat: Zjistěte, do jaké dóši patříte podle ájurvédy. Jejich charakteristiky naleznete ZDE.

Šest chutí v každém jídle

Většina z nás si při otázce na základní chutě vybaví sladkou, kyselou, slanou a hořkou. Ájurvéda k tomu přidává ještě pálivou a trpkou. Všechny tyto chutě, nebo alespoň většina z nich, by měly být ve vašem pokrmu obsaženy. Chutě ale vybírejte také s ohledem na typ vaší dóši. Například pro pitty není vhodná kyselá chuť obsažená třeba v jogurtech nebo sýru. Především v pozdních odpoledních hodinách je proto dobré se těmto potravinám vyhýbat. Stejně tak je dobré zařadit na večer spíše lehčí jídlo a za hlavní pokrm dne mít oběd. Právě uprostřed dne je totiž nejlépe zažehnut trávicí oheň a tělo bez potíží stráví i to, s čím by si večer neporadilo. Těsně před spaním pak už nejezte. Aby vás netrápil hlad, můžete si dát sklenici teplého mléka.

Na mléko pozor

Mléko je možné popíjet k pokrmu obsahujícímu jedinou chuť, ideálně sladkou. Konzumace mléka například v kombinaci s masem anebo zeleninou vašemu trávení podle ájurvédy neprospěje. Rozhodně se vyhýbejte kombinaci mléka s rybou, kyselým ovocem, jogurtem, vajíčkem, solí anebo česnekem. Mléko si můžete pro lepší chuť osladit medem. Ale ten je vhodné přidat až do vlažného nápoje.

Uvařte si kičari

Ájurvédské kičari (kičhrí, kitchari, kičadi apod.) je vhodné pro všechny dóši. Jde o lehce stravitelné jídlo, které dodá tělu dostatek energie a pomůže mu s detoxikací. Jak na jeho přípravu?

Ingredience:

  • 2 hrnky rýže (nejlépe basmati)
  • 1 hrnek žlutých mung dal fazolí
  • 6 lžiček koření (po 1 lžičce černé hořčice, římského kmínu, koriandru, zázvoru, pískavice, kurkumy, na špičku nože asafoetida)
  • 3 lžíce ghí
  • 2 hrnky nakrájené zeleniny dle chuti
  • 8 hrnků vody

Postup:

Nejprve opražte koření na troše ghí po dobu alespoň 1 minuty. Až se rozvine jeho vůně, přidejte rýži a mung dal (lze použít i jiné druhy luštěnin, například červenou čočku). Vše opět lehce osmahněte a přilijte vodu. Vařte, dokud nebude vše měkké, typicky okolo půl hodiny.

Zhruba v půlce vaření přidejte do kičari nakrájenou zeleninu. Nezapomeňte si své kičari vychutnat v klidu a v příjemném prostředí, aby vám mohlo pomoci nastartovat dobře detoxikační a hubnoucí proces.