Co je vlastně acai?

Acai berry je bobulovité ovoce, které roste na 20 m vysoké brazilské palmě v záplavových oblastech amazonských pralesů. Černé bobule jsou 2–3 cm velké, podobné borůvkám a jejich chuť připomíná hořkou čokoládu, oříšky, červenou řepu a mrkev. K radosti nás všech tato brazilská palma plodí až 8krát do roka. Význam acai pro naše zdraví a výživu moc dobře znají i domorodí obyvatelé Brazílie, proto ji také nazývají „ovoce bohů“.

Superpotravina nabitá antioxidanty

Plody acai obsadily jednu z nejvyšších příček na stupnici ORAC, která vyjadřuje množství obsažených antioxidantů. A právě to zajistilo acai tak vysokou popularitu na poli zdravé výživy. Obsahuje v sobě resveratrol – látku, kterou můžeme znát ve spojení s červeným vínem. Právě tento antioxidant pomáhá snižovat krevní tlak, chrání mozek a snižuje hladinu krevního cukru. Acai je ale tak skvělé nejen díky vysokému obsahu antioxidantů. Nejenže je v něm obsaženo vysoké množství vitaminů, jako je například vitamin A, B, C, E, jeho nespornou výhodou je i nízká hladina obsaženého cukru. Navíc v sobě má přirozeně vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, jako tomu je například v olivovém oleji. (Marcason, Wendy. "What is the açaí berry and are there health benefits?" Journal of the American Dietetic Association 109.11 (2009): 1968)

Podpořte nejen svou mysl

Díky vysokému obsahu antioxidantů podporuje acai kognitivní funkci našeho mozku. Látky, které mají tuto superschopnost na starosti, se jmenují polyfenoly. Právě ty aktivují bílkoviny, které čistí poškozené buňky, a tím rozkládají toxické látky, které vznikají v našem mozku spolu s přibývajícím věkem. Rozklad těchto látek má na starosti udržování mentálního zdraví. Acai mám podpoří nejen funkce mozku, ale dokonce má příznivý vliv na naši pokožku. Obsahuje značné množství látky rutin. Rutin pomáhá prokrvení a podporuje tvorbu kolagenu v těle. V neposlední řadě pomáhá při redukci tělesného tuku, podporuje imunitní systém, snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění a hladinu cholesterolu, zabraňuje vzniku zánětu a dodává našemu tělu sílu a vitalitu. (Schauss, Alexander G. "The effect of açai (Euterpe spp.) Fruit pulp on brain health and performance." Bioactive nutraceuticals and dietary supplements in neurological and brain disease. Academic Press, 2015. 179–186.)

Jak správně acai zpracovat

Čerstvé plody acai najdeme pouze v oblasti Střední a Jižní Ameriky, tedy v oblasti jejich přirozeného výskytu. Dlouhé převozy tomuto ovoci nesvědčí. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak ovoce zpracovat do podoby, která zachová potřebné množství vitaminů a antioxidantů, abychom je mohli využít i my. Acai v našich obchodech můžete najít jako mražené pyré, které je svou chutí nejpodobnější čerstvým plodům. Toto pyré využijete například pro přípravu známé acai bowl. Pořídit ale můžete i kapsli nebo prášek, který je oblíbený pro vysokou koncentraci živin a jeho snadné využití v našem jídelníčku. Prášek jednoduše přidáte do kaše nebo smoothie. Narazit můžete ale i na sušené plody acai, které můžete jíst jen tak samotné, nebo je přidat do ranní směsi oříšků či granoly.

Připravte si svou vlastní acai bowl

Acai bowl je vlastně chutná a živinami nadupaná zmrzlina, kterou stojí za to vyzkoušet. Její příprava je snadná. Stačí, když si dáte zamrazit vámi oblíbené ovoce – banán, jahody, borůvky, maliny. Zmražené ovoce pak rozmixujete společně s acai pyré a rostlinným mlékem nebo jogurtem. Vznikne vám tak hladký mražený krém. Ten už si jen posypte oblíbenými oříšky, kokosem nebo ovocem a vychutnejte si osvěžující mraženou pochoutku.

Teď už je jasné, proč se acai řadí mezi superpotraviny. Jeho výhody jsou nesporné, a pokud chceme udělat něco pro své zdraví a jednoduše obohatit jídelníček, acai je tou správnou volbou.

Zdroje: