POLÉVKA

Na kocovinu pomáhá dodat tělu tekutiny, minerály a lehko vstřebatelné živiny. Poctivý domácí hovězí nebo zeleninový vývar je v tomhle směru ideální vyprošťovák – je snadno stravitelný, dodá energii a na žaludek rozbouřený alkoholem působí jako balzám. Doplní jak tekutiny, tak minerální látky. Přestože při kocovině často na jídlo nemáme ani pomyšlení, najíst se pomáhá. Jaterní buňky byly zaměstnány odbouráváním alkoholu, a tak nemohly vyrábět glukózu. Jestliže člověk navíc nejedl, mohla klesnout hladina krevního cukru. Polévka je dobrá volba. Nemáte-li po ruce vývar, dobrou službu udělá i česnečka. Jen by neměla být příliš tučná, aby dále nezatěžovala játra.

JDĚTE VEN

Pokud vás bolí hlava, odolejte pokušení spolknout prášek. Máte-li v krvi alkohol, může to spolu s léky vytvořit neblahý mix. Nejlepším přírodním lékem na bolest hlavy je procházka. Nechte na sebe působit čerstvý vzduch. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Tempo procházky zvolte podle svých možností, čím svižnější, tím účinnější. Klidně se trochu zapoťte. Jakýkoli druh fyzické aktivity okysličí krev a pomůže urychlit schopnost vašeho těla vyplavit alkohol z oběhového systému. Procházka vám udělá dobře i tehdy, když jste se přejedli.

SKLENKA VODY S JABLEČNÝM OCTEM

Hned po probuzení na lačný žaludek vypijte 30 mililitrů jablečného octa rozmíchaného ve sklenici vody. Pro lepší chuť můžete nápoj osladit medem. Nápoj pomůže rychleji se zbavit kocoviny, navíc nakopne váš metabolismus a usnadní trávení všeho, co přes den sníte. Tento ranní elixír doporučuje na svém Instagramu i módní návrhářka Victoria Beckham. Jablečný ocet je v Hollywoodu oblíbený, mnohými celebritami je dokonce označován za elixír mládí. Snižuje hladinu cukru v krvi a působí příznivě při cukrovce, kdy je ideální pít vodu s jablečným octem nalačno každé ráno. Vsaďte na opravdu kvalitní nepasterovaný (koupíte ve zdravé výživě).

ŠŤÁVA Z KYSANÉHO ZELÍ

Šťávu z kysaného zelí nevylévejte, ale pijte ji, je velmi zdravá. Kromě toho, že působí na žaludeční potíže, podporuje detoxikaci těla – zrychluje odvádění odpadních látek z těla a podporuje látkovou přeměnu. Tyto vlastnosti z ní dělají ideální nápoj poté, co jste to přehnali s jídlem či alkoholem nebo s obojím dohromady. Šťáva je také bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Obsahuje velkou dávku vitaminu C, hořčík, železo, draslík, zinek, fosfor nebo vápník. Během kvašení se vytváří velké množství kolinu (součást vitaminů komplexu B), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků a snižuje hladinu tuků v krvi. Navíc zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím.

UMEBOŠI A UMEOCET

Japonské švestičky umeboši lidoví lékaři tradičně používali při otravě potravinami, alkoholem, při průjmu či zácpě, při problémech se žaludečními šťávami nebo při bolestech hlavy. Podporují a povzbuzují funkci jater a ledvin, látkovou výměnu, a tedy i vylučování jedů z těla. Za nás první volba při jakékoli nevolnosti po jídle, když to přeženete s tučným nebo sladkým či s alkoholem. Stačí sníst jednu švestičku. Pokud nemáte švestičky, dobře poslouží i ocet z nich – umeocet. Rozmíchejte ho se sójovou omáčkou Tamari, zalijte vlažnou vodou a vypijte. Fermentované švestičky i umeocet koupíte v prodejnách zdravé výživy.

Zdroj: magazín Kondice 12/2018